Jan Henderikse

Jan HenderikseJan Henderikse (1937) is een van de meest beduidende Nederlandse beeldende kunstenaars van na 1960. Hij werd vooral bekend van assemblages uit afval en ‘rejects’ en als lid van de Nul-beweging hoewel zijn werk dicht aanschurkt tegen Pop Art. Met zijn esthetiek van het banale verdiende hij al snel de bijnaam “king of trash”.

Nul-beweging

Jan Henderikse was lid van een van de invloedrijkste bewegingen in de beeldende kunst van de vorige eeuw in Nederland: de Nul-beweging. Met als hoofdrolspelers Armando, Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Jan Henderikse zelf.

Al snel werd aansluiting gezocht met verwante internationale stromingen als Nouveau Réalisme en Zero – met als belangrijkste landen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Na het hoogst-individuele informele schilderen, met COBRA als grote aanjager, ging de slinger de andere kant op: het vermijden van het persoonlijke en vooral zoiets als een handschrift.

Men streefde een soort feitelijkheid, hardheid na – de poëzie van het bestaande.

Rebel

Jan Henderikse werd wel de rebel van het groepje genoemd, die zich zo min mogelijk in doctrines wilde laten vangen.

Hij leefde een beetje als een nomade, over de hele wereld verblijvend en werkend. Zijn internationale carrière kreeg gestalte in exposities wereldwijd, in zowel solo- als belangrijke groepstentoonstellingen.

In zijn werken nam hij veel bestaande voorwerpen en beeldmateriaal op, met een zekere voorkeur voor sporen van de tand des tijds en afval.

Zijn werk was niet zo ‘rein’ als dat van de andere leden. Hij noemde zichzelf wel het groepslid met het laagste ‘Nul-gehalte’. Zijn werk vertoont ook wel verwantschappen met Pop Art.

Terugkerende thema’s in zijn werk zijn o.a. geld, macht en liefde.

Met dank voor de bijdrage van gastcurator Pieter Entrop