FAQ items aan het laden...
Home/Kunstenaars/Danielle Lemaire

Danielle Lemaire

Danielle LemaireDanielle Lemaire (Prinsenbeek, 1967) is een vooraanstaande multidisciplinaire kunstenares. Zij studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg af op tekenen, schilderen en fotografie en behaalde tevens de eerstegraads lesbevoegdheid. Danielle werkt in meerdere disciplines: zij tekent, schildert, maakt grafiek, foto’s, films, performances en installaties en werkt met geluid. Danielle is getrouwd met kunstenaar Jan van den Dobbelsteen (o.a. bekend van zijn installatie in de voormalige tweede kamer.

Omslagfoto: Esther van Rosmalen

Thematiek

Lemaire werkt meestal figuratief en ontwikkelt daarbij verhalende soms mythische droom-scenes maar ook zelfportretten. Haar gedeeltelijk Indische achtergrond is ook een grote rol gaan spelen in haar werk. Haar vader kwam in de jaren ’50 vanuit Semarang naar Nederland om te studeren aan de Academie St.Joost, zodat het kunstenaarschap haar met de paplepel is meegegeven. Iets dat zich onder andere uit in haar fenomenale tekentechniek.

Danielle verdiept zich in de rijke geschiedenis van een uniek huis, landschap of mens. Afgebeelde scènes in haar werk lijken in contact te staan met energieën die we in de werkelijkheid met het blote oog niet kunnen waarnemen. Natuurlijke vormen en lijnen komen steeds terug; haren die functioneren als routes voor energiestroming, bomen die een lijn van beneden naar boven en vice versa beschrijven en planten en bloemen in bloei of verval.

De personen of natuurlijke elementen in de tekeningen kunnen functioneren als antennes die met de naaste omgeving en het universum communiceren. Ze representeren ook een verlangen naar een parallelle wereld, naar een leven buiten het bekende; een geest die verschijnt als een bericht uit een spiegelwereld, een ander ‘thuis’.

Danielle over haar eigen werk

“De laatste jaren maak ik voornamelijk tekeningen. Veelal met conté potlood, op stevig papier, maar ook wel met grafiet. Sinds een verblijf in Japan maak ik vaak tekeningen op basis van een vloeiende, gekleurde ondergrond. Het vloeiende staat voor: het continu beweeglijke van ruimte en tijd waarop je een concrete tekening zet; als het ware een werkelijkheid bestendigt. Er is altijd een wisselwerking tussen die bestendiging en het loszijn in ruimte. De aquarel achtige ondergrond geeft een grenzeloosheid van ruimte aan.

In de selectie die Apunto aanbiedt zie je veel tekeningen waarin haren een rol spelen. Haren staan voor energiedragers, en groei; fysieke en geestelijke groei.”

Exposities en collecties

Danielle exposeert in binnen – en buitenland. Onder andere in: Galerie Apunto, Amsterdam, Expoplu Nijmegen, The Apartment, Eindhoven, het Stedelijk Museum Breda, CODA Museum Apeldoorn, Museum Boijmans van Beuningen, SMK Statens Museum for Kunst Kopenhagen, Kunst Biënnale Gelderland, Vincent van Gogh Huis Zundert, Stedelijk Museum Schiedam maar bijvoorbeeld ook in België, Japan en Indonesië.

Lees meer over Danielle

‘Waarom Danielle Lemaire zo goed is’ ->

‘tentoonstelling “you know i am not there” van danielle lemaire in stedelijk museum breda’ ->

Werk van Danielle Lemaire bij Apunto