UPDATE: IVM DE LOCKDOWN ZIJN ZOWEL DE ONLINE – ALS DE FYSIEKE OPENING UITGESTELD NAAR 20 JANUARI 2021

You Know I Am Not There (online opening 18 dec)

Beeldend kunstenaar Danielle Lemaire luisterde naar de muziek van zanger Nick Drake en raakte in de ban van de mystieke belevingswereld van de jong overleden zanger (26 jaar oud, 1974). Haar fascinatie voor de levenswandel van de Engelse singer-songwriter, leidde tot een zoektocht langs ‘Drake-heads’ en anderen die in het zelfde konijnenhol zijn gedoken. Tijdens haar onderdompeling in de cultus rondom het mysterieuze idool, maakte zij een serie tekeningen die onder de titel “You Know I Am Not There” tentoongesteld gaan worden in het Stedelijk Museum Breda vanaf 19 december 2020 20 januari 2021. Met een online opening om 16:00 uur op 18 december 20 januari 2021 die geïnteresseerden kunnen volgen via een livestream op de Facebookpagina van dit evenement.

‘Drake-heads’

Coldplay, Norah Jones, Radiohead en tal van andere bekende en minder bekende muzikanten raakten gefascineerd door Nick Drake en brachten covers uit of lieten zich anderszins inspireren door Nick Drake. Nick Drake leefde maar kort, bracht slechts drie albums uit en er bestaat weinig beeldmateriaal van hem. Wellicht dat dit de reden is fans zelf invulling zijn gaan geven aan de leegte die hij achterlaat. Een leegte die meer dan voldoende ruimte laat voor de melancholische mythe: een kwetsbare, verdwenen wereld waar waarheid en fantasie elkaar in een interessant spanningsveld ontmoeten.

Danielle Lemaire die behalve beeldend kunstenaar ook muzikant is, heeft zich laten inspireren tot het maken van een fenomenale serie tekeningen die de weemoed en mystiek van haar zoektocht naar die verloren wereld subtiel weerspiegelen. Ook maakte zij muziek die het werk en de tentoonstelling begeleiden. De tentoonstelling bestaat daarnaast uit brieven, foto’s, bewegend beeld, online gesprekken met ‘Drakeheads’ (fans van Nick Drake) en documentatie over Nick Drake uit het persoonlijk archief dat Danielle aanlegde tijdens haar speurtocht.

Publicatie en blog

Ook verschijnt er ter gelegenheid van de tentoonstelling een boek over Danielle’s onderzoek naar Nick Drake waaraan naast Danielle’s tekeningen en notities ook diverse essays toegevoegd zijn met een perspectief op het kunstenaarschap van Danielle Lemaire en de fascinatie voor Nick Drake en zijn muziek. Bovendien is er een interactief blog waarop bezoekers, deelnemers en geïnteresseerden hun perspectief op Drake, Lemaire en de tentoonstelling kunnen delen, omlijst met een grote rijkdom aan beelden, muziek, interviews, verhalen en ander materiaal uit het onderzoek dat tot dit alles heeft geleid. Bekijk hier het blog: https://www.youknowiamnotthere.nl/.

“You Know I Am Not There” in Stedelijk Museum Breda tot en met 15 Augustus 2021. In verband met de lockdown kun je alleen tickets voor de na 19 januari kopen. Koop je tickets hier:

https://tickets.stedelijkmuseumbreda.nl/smb/nl/flow_configs/smbtime/

Of bezoek de Facebookpagina van de tentoonstelling voor online activiteiten:

https://www.facebook.com/events/385323839158596

Danielle Lemaire bij Apunto

Parallel aan de tentoonstelling biedt Apunto een selectie verwante tekeningen en schilderijen van Danielle Lemaire vol weemoed, magie en met schoonheid in te vullen leegte. Daarnaast is ook een aantal van haar audiowerken verkrijgbaar. Bekijk Danielle’s selectie hier: