Wie is Bernard Aubertin?

Bernard Aubertin (Fontenay-aux-Roses, 1934 – Reutlingen, 2015) was een bekende Zero-kunstenaar die werd geboren in een voorstad van Parijs. Hier volgde hij ook een opleiding waarna hij aanvankelijk autodidact begon te schilderen in de stijl van het Futurisme en het Kubisme. In 1961 verliet Aubertin Parijs en sloot zich aan bij Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker die aan de basis stonden van de nieuwe Zero beweging vanuit Düsseldorf. Ook was hij bevriend met Piero Manzoni, prominent Italiaans lid van de beweging. Hij stierf in Reutlingen, Duitsland.

Bernard Aubertin is voornamelijk bekend geworden met monochrome rode werken, spijkerwerken in rood (‘Tableaux-clou’), ijzerdraad (‘Tableaux Fil de Fer’), en vuur performances. Zijn monochrome werk (‘Rouge total’) vormde een belangrijke wending in zijn kunstenaarschap en ontstond in navolging van Yves Klein (die in monochroom blauw werkte) aan wiens atelier hij in 1957 een bezoek bracht. Kort daarna sloot hij zich aan bij Zero.

Aubertin verzette zich met de andere leden van de Zero beweging tegen de pictorale tradities zoals op dat moment vertegenwoordigd door Art Informel en het Neo Expressionisme. Ook andere Zero kunstenaars maakten monochroom werk om te breken met de tradities van de schilderkunst en esthetiek: ‘tabula rasa’. Het creëren van een ‘pictorale stilte’. Monochrome werken neutraliseren figuratie, lijnen en vormen en roepen toch emotie en beleving op. Het werk beschrijft niets en drukt niets uit maar is een soort essentie.

Net overigens als het element vuur dat het belangrijkste bestandsdeel was van zijn performances waarbij hij vanaf de jaren zestig voorwerpen zoals violen, boeken, piano’s, auto’s en schilderijen verbrande of in patronen georganiseerde reeksen lucifers (‘Parcours d’Allumettes’) vuurschilderingen (‘Tableaux-feu’) liet maken op een ondergrond.

Vuur en rood staan voor vernieuwing, energie, dynamiek, vernietiging en hergeboorte en tal van andere rijke interpretaties in de psychologie. Naar aanleiding van zijn ervaringen met het werken met vuur zou hij later ook veel werk maken waarbij rood gecombineerd wordt met zwart als een onafscheidelijke twee-eenheid. In recentere jaren werden ook wit en goud ingezet in het werk van Aubertin.

Samen met andere Zero leden exposeerde hij vanaf de jaren zestig in groepsverband in Frankfurt, Amsterdam, Rotterdam, Berlijn en Milaan en in de Verenigde Staten en bijvoorbeeld de Documenta van Kassel. Werken van Aubertin zijn wereldwijd te vinden in vooraanstaande instituties en collecties zoals het Solomon R. Guggenheim Museum (New York), het Stedelijk Museum (Amsterdam), het Palais de Tokyo (Parijs), het Museum van Graz, het Kunstpalast Düsseldorf, Centre Georges Pompidou (Parijs), en het Centre National de l’Art Contemporain (Parijs).

Bekijk werk van Bernard Aubertin ->