Ludewien Zweerus

Ludewien Zweerus

Ludewien ZweerusLudewien Zweerus (Amsterdam, 1949), schilder werd opgeleid aan de Koninklijke Academie te Den Haag en de lerarenopleiding in Amersfoort. Zij woont in Zutphen en houdt atelier in Hengelo en Zutphen.

Ludewien Zweerus werd als oudste dochter van twee beeldhouwers: Hedwig Zweerus-Weber en Henk Zweerus, geboren in het na-oorlogse Amsterdam. In haar jeugdjaren maakte zij het geweldig inspirerende klimaat van het Amsterdam van de jaren vijftig mee, met zijn beeldhouwers, schilders, musici en schrijvers die bij haar ouders over de vloer kwamen waaronder mensen uit de Cobra-beweging zoals Constant, Appel en Corneille. Het atelier van haar vader aan de Amstel en het zomerhuisje van de familie Zweerus in Bergen aan Zee bevonden zich in het hart van de gemeenschap van na-oorlogse kunstenaars.

Er werd door het hele gezin geboetseerd, getekend en geschilderd en het lag dan ook in de lijn der verwachting dat Ludewien, na de middelbare school naar een kunstacademie zou gaan. Gedurende een periode van drie jaar was Ludewien leerling aan de Koninklijke academie te Den Haag.

Zij volgde hier de opleiding beeldhouwen, maar gaandeweg bleek dat haar interesse toch meer uitging naar het werken met kleurige materialen op het platte vlak. Ze vervolgde haar opleiding dan ook aan de lerarenopleiding te Amersfoort gedurende vier jaar. Daarnaast voltooide zij de Sociale Academie in Driebergen.

Na haar opleiding werkte ze in eigen atelier te Diepenveen en Hengelo en gaf teken- en schilderlessen en creatieve workshops.

Het werk van Ludewien, voornamelijk schilderijen in acrylverf, kenmerkt zich door een rijk kleurgebruik in meestal abstracte composities waarbij zij een spel speelt met vorm, lijn en kleur.

Zij heeft geëxposeerd in tal van bekende galeries, met name in Amsterdam, Lochem, Zutphen, Den Haag, Zwolle en Deventer. Haar werk bevindt zich in diverse particuliere collecties.

Ga naar de bovenkant