Ad Gerritsen

Ad Gerritsen

Ad GerritsenAlbertus Gradus, roepnaam: Ad Gerritsen (Arnhem 1940 – 2015) was een bekende figuratieve schilder, graficus, tekenaar, collagist en beeldhouwer die opgeleid werd aan de academie te Arnhem (een opleiding die hij al snel verliet om zelf verder te gaan), de stad waar hij ook leefde en werkte. Hij gaf zelf les aan de AKI, Enschede. Hij uitte zich op tal van andere manieren maar uiteindelijk werd hij vooral bekend als graficus en schilder (waarin hij dus min of meer autodidact was). Wars van conventies en onverschillig ten opzichte van de betekenis die mensen toekenden aan zijn werk, was hij hiermee toch al snel succesvol. Na het snelle succes in de galeriewereld, verlaat Gerritsen de schilderkunst voor andere dingen, tot hij zich midden jaren tachtig weer inschrijft als student aan de AKI waar hij later zelf les zal geven.

In het werk van Gerritsen staat het individu centraal in al zijn kwetsbaarheid. Op een rauwe en directe manier geeft hij mensen weer die zich vaak in een underdog positie bevinden waaronder ook misdadigers, psychiatrische patiënten en vrouwen maar ook politiek beladen figuren zoals dictators, buitenstaanders, verraders. Zijn werk gaat vaak over vooroordelen, clichés, de rol van representatie en interpretatie. Eenzaamheid en emotie spelen een grote rol. Zijn werken lijken het individu terug te brengen tot een verontrustende essentie in een contrastrijk palet.

Voorafgaand aan zijn schilderijen maakte hij vaak eerst collages en mixed media composities op basis van bijvoorbeeld tijdschriftfoto’s die hij bij het schilderen projecteerde op het doek.

Hij werkte vanuit zijn atelier in Heveadorp en combineerde dit o.a. met zijn docentschap en werk als creatief therapeut in o.a. psychiatrische klinieken wat wellicht bij heeft gedragen aan de thematische speurtocht in zijn kunstenaarschap. Geïnspireerd door media uitingen en literatuur, passeren bij Gerritsen vele perspectieven op het menselijke bestaan met een nadruk op marginale, kwetsbare individuen.

In 2015 wijdde het Arnhems Museum een solo-expositie aan Ad Gerritsen onder de titel ‘Berichten van de spotvogel’. Het museum heeft zo’n honderdtwintig werken van Gerritsen in de collectie. Ook het Kunstmuseum Den Haag en het Dordrechts Museum besteedden zeer uitgebreid aandacht aan zijn werk.

In 2000 won hij de Gelderland Grafiek Prijs en in 2011 de Jeanne Oosting Prijs.

Ga naar de bovenkant