Harald Vlugt
Nicolaas Jozef Harald Vlugt (Bergen (N-H) 1957) is een bekende Nederlandse beeldhouwer, graficus en collagist die woont en werkt in Amsterdam waar hij een atelier heeft in de Jordaan in een voormalige stokerij van Bols. Vlugt volgde een opleiding aan Leraren opleiding De Witte Lelie Amsterdam. Na zijn afstuderen in 1981 raakte hij meteen betrokken bij de organisatie van de alternatieve galerie Aorta in het oude NRC-gebouw in de binnenstad van Amsterdam. Hij werkte een aantal jaren veel samen met Aldert Mantje. Vanaf 1983 sloten zij zich aan bij de bekende galerie The Livingroom. Zij sloten hun samenwerking in 1987 af met een grote overzichtstentoonstelling in Museum Fodor in Amsterdam onder de titel “Gute Kameraden”. In de jaren ’80 werkte hij ook een tijd lang in New York en exposeerde bij galerie Germans van Eck op West Broadway. Vanaf 1986 sloot hij zich aan bij galerie Nikki Diana Marquardt in Parijs. Na zijn deelname aan de Biennale van Venetië in 1989, brak Vlugt steeds nadrukkelijker internationaal door. Hij won vele prijzen en exposeerde in tal van internationaal bekende musea en galeries over de hele wereld.
Van 1996 tot 2002 werkte hij samen met Rob Scholte aan het Huis ten Bosch City project in Japan waar zij onder andere een enorme plafondschildering verzorgden in de Oranje zael.
Een bijzonder aspect van zijn werk is ook de samenwerking met dichters en schrijvers waaronder Adriaan van Dis en Joost Zwagerman. Vlugt verzorgde bij de uitgave van een aantal van hun boeken een gelimiteerde oplage van prenten die associatief de tekst verbeelden. Samen met hen organiseerde hij ook exposities naar aanleiding van de uitgaves.
Een bekend project van Harald Vlugt is daarnaast zijn keramische werk op monumentale schaal in de woonwijk die verrees op het voormalige terrein van het oude stadion van Ajax: de Watergraafsmeer, bestaande uit vele tientallen meters voorstellingen van hoogtepunten uit de geschiedenis van de club op tegels. Hier werkte hij samen met David Mach aan van 1995 tot 2002.
Harald Vlugt heeft een eigen opleidingsinstituut Kunstacademie Beeldproeverij en is verbonden aan internationale kunstinstituten als docent (onder andere in collagetechnieken) of gastspreker.
Werk van Vlugt is opgenomen in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum, Museum Boymans van Beuningen, het Stedelijk Museum Schiedam en het Kröller-Müller Museum. Vele grote institutionele collecties hebben zijn werk aangekocht en ook internationaal is zijn werk gezocht.
Curriculum Vitae Harald Vlugt (PDF)