Aldert Mantje

Aldert Mantje

Aldert MantjeAldert Gerardus Johannes Mantje (Velsen, 1954 – Amsterdam, 2023) is beeldhouwer, graficus en schilder. Hij studeerde van 1980 tot 1983 aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Mantje was betrokken bij een aantal collectieven waaronder de alternatieve galerie Aorta (met o.a. Harald Vlugt waarmee hij ook een kunstenaarsduo vormde), Seymour Likely, The Indoor Land Art Program (waarbij Land Art op miniatuurformaat werd gemaakt in samenwerking met diverse kunstenaars), het Winston Hotel en meer recentelijk: Gang of 4 (G4). G4 werkt volgens het principe van ‘Journalistic painting’. De werken interpreteren de actualiteit door de ogen van de G4. Symboliek en de toevoegingen van de verschillende leden maken de werken mysterieus en iedere kunstenaar uit de groep draagt iets bij aan het maakproces.

Mantje zelf maakt vervreemdende realistisch geschilderde werken zoals bijvoorbeeld zijn doorlopende serie over Adolf Hitler in relatie tot alledaagse beslommeringen zoals het doen van de was of werk bestaande uit exact geschilderde stukken slagersvlees. Een bekend project waar Mantje bij betrokken is geweest gaat over de Nachtwacht van Rembrandt. Op het groepsportret van de compagnie van Frans Banning Cocq hebben alle geportretteerden een vaste positie. Maar hoe ziet de door Rembrandt geschilderde groep er twee minuten later uit? Het thema ‘Schuttersstuk’ werkte hij verder ook uit met moderne variaties waarin van alles op kan duiken: van Nijntje als Jezus tot een getatoeëerde prostitué tussen de notabelen van de stad. Ander recent werk bestaat uit een serie over Canadese seriemoordenaars. In zijn onderwerp keuze is Mantje kortom vaak wat provocerend. Hij heeft naar eigen zeggen heimwee naar de hardere beeldtaal van de jaren ’80 waarin meer kon en mocht.

Ga naar de bovenkant