Mark Brusse

Mark Brusse

Mark BrusseMark Brusse (Alkmaar, 1937) is een bekend beeldhouwer, keramist, schilder en graficus die sinds 1961 in Parijs woont. Zijn vader was de bekende schrijver en journalist Marie Joseph Brusse (1873-1941) en van zijn zes broers zijn verder Jan en Peter Brusse (correspondenten), cineast Ytzen Brusse, architect Henk Brusse en acteur Kees Brusse bekend. Zijn jeugd brengt hij door in Bergen (NH) en na de dood van zijn vader in Nijmegen waar tijdens het bombardement van 1944 het huis van zijn stiefvader afbrandt. In 1958 gaat Mark Brusse studeren aan de academie in Arnhem (hij woonde op Parkstraat 20). Hij ontwikkelt er een vriendschap met o.a. Klaas Gubbels, Rik van Bentem, Ted Felen en is mede oprichter van NADA, een collectief met het oogmerk door te breken in Amsterdam. Dat lukt en hij ontvangt een beurs van het Maison Descartes om acht maanden in Parijs te wonen en werken. In Parijs kwam hij in aanraking met de Nouveaux Réalistes (geleid door Pierre Restany), waartoe o.a. Jean Tinguely en Yves Klein behoorden.

In de daarop volgende jaren verblijft hij regelmatig maanden in het buitenland, zoals (op voorspraak van Cees Nooteboom) in New York (1965) waar hij Andy Warhol, Roy Lichtenstein en anderen ontmoet, Berlijn (1970) Japan (1983), Korea (1983) en in het Afrikaanse Benin.

In het werk van Brusse spelen dood en verval en de omgang daarmee in niet westerse culturen een belangrijke rol. Zijn werk wordt vaak poëtisch genoemd. Met name de Japanse cultuur is van blijvende invloed geweest op zijn werk. Hij werkt veel in keramiek en steen en maakt assemblages van hout. Daarnaast past hij diverse grafische technieken toe en maakt grote schilderijen.

Een van Mark Brusse’s meest bekende werken is “Hommage a Piet Mondriaan” uit 1965 dat zich in het Stedelijk bevindt.

Werken van Brusse zijn verspreid over alle continenten en onder andere te vinden in het Stedelijk Museum, Amsterdam en Centre Pompidou, Parijs, Museum van Bommel van Dam in Venlo en CODA museum in Apeldoorn. Daarnaast is zijn werk opgenomen in de bedrijfscollecties van o.a. Fontys kunstcollectie Eindhoven en Kunstcollectie KPN Den Haag.In 2019 was er een grote overzichtstentoonstelling van Brusse in Museum het Valkhof, Nijmegen onder de naam “Sometimes I wonder”.

Ga naar de bovenkant