Home/nieuws/

De Liefde, de dood en de muziek – in gesprek met Ramón Gieling

Redactie: |2021-05-07T13:44:42+02:007 mei 2021|Kunst, Kunstenaars|

Interview met Ramón Gieling: hij is iemand die het naar eigen zeggen nooit druk heeft: ‘Ongeduld maakt dat je vaak tijd over hebt,’ zegt hij. Deze totaal-kunstenaar, kortgeleden nog gevierd met een vertoning van zijn films en een aantal werken uit andere disciplines van zijn multidisciplinaire oeuvre in het filmmuseum Eye, beweegt zich van het ene project naar het andere. Zijn film Sisyphus at work is nog maar net voltooid, of onmerkbaar is de maker alweer over de helft van twee nieuwe films: Paul Blanca, deze film redt je leven, en L’Amour / La Mort  en alweer begonnen aan het schrijven van een derde: Moesson Hotel. We treffen hem in de voorbereidingen van L’Amour / La Mort.

De symboliek van Ferenc Gögös “ontrafeld”

Redactie: |2021-03-18T21:28:25+01:0018 maart 2021|Kunst, Kunstenaars|

Ferenc Gögös gebruikte in zijn schilderijen en houtsneden vaak een combinatie van terugkerende grafische symbolen of karakters, een soort vaste hiërogliefen bijna, en Hongaarse teksten die het geheel een mysterieus aura verschaffen. Gögös moet zich hier bewust van zijn geweest, wat hem er toe heeft bewogen om voor een publiek wat interesse heeft in het ontrafelen van de betekenissen in zijn werk, een soort sleutels te vervaardigen in de vorm van tabellen met terugkerende symbolen en woorden in het Hongaars die corresponderen met elkaar. Een soort steen van Rosetta, of Diskos van Phaistos voor wie in zijn werk is geïnteresseerd.

Danielle Lemaire en de muziek

Redactie: |2021-03-16T18:10:47+01:0023 februari 2021|Kunst, Kunstenaars, Pieter Entrop - (gast) curator|

Danielle Lemaire houdt van muziek. Danielle Lemaire maakt muziek. En Danielle Lemaire maakt werk over muziek. Ze geeft zelf muzikale performances - mood boards in geluid. Een tovenares in klankkleuren. Maar ze maakt ook tekeningen, elpees en boeken aan de hand van diepgravend onderzoek naar muzikanten die haar grijpen en wiens prismatische persoonlijkheid van alle kanten belicht moet worden. Ze laat zich doordrenken en begeesteren door de persoon van de maker en wordt zelf herschepper van die essentie in haar eigen muzikale vocabulaire: het opnieuw in trilling brengen van de snaren die bij haarzelf werden geraakt in Conté op Montval papier.

Herinneringen aan Ferenc Gögös

Redactie: |2021-02-23T14:51:44+01:001 februari 2021|Anton Homan - (gast) curator, Kunst, Kunstenaars|

Deze keer een bijzondere bijdrage van Anton Homan. Anton was uitstekend bevriend met de in 2011 te vroeg gestorven Hongaars-Nederlandse kunstenaar Ferenc Gögös en gaf lange tijd samen met Ferenc (Ferry voor vrienden) les in met name hoogdruk technieken aan de Academie in Arnhem. Speciaal voor Apunto heeft hij daarom een aantal herinneringen opgetekend aan de mooie tijd die hij daar beleefde met Ferenc Gögös.

Tentoonstelling “You Know I Am Not There” van Danielle Lemaire in Stedelijk Museum Breda

Redactie: |2020-12-19T15:45:04+01:0016 december 2020|Evenement, Kunst, Kunstenaars, Tentoonstelling|

UPDATE: IVM DE LOCKDOWN ZIJN ZOWEL DE ONLINE - ALS DE FYSIEKE OPENING UITGESTELD NAAR 20 JANUARI 2021 Beeldend kunstenaar Danielle Lemaire luisterde naar de muziek van zanger Nick Drake en raakte in de ban van de mystieke belevingswereld van de jong overleden zanger (26 jaar oud, 1974). Haar fascinatie voor de levenswandel van de Engelse singer-songwriter, leidde tot een zoektocht langs 'Drake-heads' en anderen die in het zelfde konijnenhol zijn gedoken. Tijdens haar onderdompeling in de cultus rondom het mysterieuze idool, maakte zij een serie tekeningen die onder de titel "You Know I Am Not There" tentoongesteld gaan worden in het Stedelijk Museum Breda vanaf 19 december 2020. Met een online opening om 16:00 uur op 18 december die geïnteresseerden kunnen volgen via een livestream.

Waarom Danielle Lemaire zo goed is

Redactie: |2021-02-18T23:32:06+01:004 december 2020|Kunst, Kunstenaars, Pieter Entrop - (gast) curator|

Laatst vroeg iemand “waarom ik Danielle Lemaire zo goed vind?”. Qua formulering een bijna achteloze, luie vraag. Want makkelijkere kwalificaties dan ‘goed’ of ‘slecht’ zijn er natuurlijk niet. Maar toch besloot ik die vraag als een uitdaging te beschouwen om daar nou eens op in te gaan. Echt antwoord op te geven. En overigens is het wel de eerste gewaarwording, die ik althans, inderdaad heb, voor nog naar details te kijken, dat ik denk ‘alles klopt, wat goed gedaan!’. En dat zit hem dan in de smeuïg uitgewerkte glans van haarpartijen, de heerlijke dans van krullen, het smullen van de verbeelding van de rimpeling van water met de meest simpele waterverf streken. De inzet van decoratieve patronen. Dan constateer je hoe geraffineerd en effectief de tegenstelling tussen luchtige, directe ‘in één keer goed’ aanraking met verf en de vergaande, tijdrovende detaillering met potlood is benut. Tal van vondsten om zaken beeldend op te lossen, Hoe uitgebalanceerd de hele compositie in elkaar steekt. Maximaal effectbejag - in de meest positieve zin van het woord. En dan ga je verder kijken.

Retrospectief Ramon Gieling in EYE van 3 t/m 23 december 2020 en…bij Apunto

Redactie: |2020-12-04T23:24:33+01:0029 november 2020|Evenement, Kunst, Kunstenaars, Tentoonstelling|

Onder de noemer: "Ramon Gieling at work" toont EYE Filmmuseum van 3 t/m 23 december 2020 een selectie uit Gieling's multidisciplinaire oeuvre van foto's, schilderijen en 15 films. Dit ter gelegenheid van de premiere van zijn nieuwste film: "Sisyphus at work" en de verschijning van het boek "Wegens werkzaamheden geopend". EYE besloot Gieling uit te nodigen een programma samen te stellen dat een diepere inkijk geeft in het werk van de multidisciplinaire kunstenaar. Naast de films en de boekpresentatie is er dan ook ruimte voor tal van sprekers die het werk en de werkwijze van Ramon bespreken. Dit alles omlijst door een muziekselectie van de kunstenaar. Parallel aan de evenementen bij EYE Filmmuseum, zet ook Apunto Ramon Gieling extra in de schijnwerper. Ramon heeft zelf een selectie gemaakt uit zijn schilderijen, tekeningen en foto's die een mooi beeld geven van zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar in de loop der jaren. De werken zijn gedeeltelijk ook te zien in de projectie in zaal 1 van het EYE.

De fascinatie van Anton Homan, meester-graficus

Redactie: |2020-10-21T23:24:54+02:0021 oktober 2020|Kunst|

Anton Homan (Arnhem, 1943) werkt als graficus en schilder en is getrouwd met de kunstenares Jenny Homan. Ook hun zoon Daan Homan is kunstenaar geworden. Al vroeg raakte Anton gefascineerd door de geheimen van hoogdruk, diepdruk en vlakdruk. Dit heeft niet alleen tal van mooie etsen, houtsneden en andere fraaie prenten opgeleverd, maar Anton heeft ook generaties kunstenaars opgeleid in de fijne kneepjes van het bijbehorende vakmanschap. Zijn werk is tentoongesteld over de hele wereld en is opgenomen in tal van naslagwerken over grafiek in de lage landen.