nieuws

nieuws2023-12-25T18:14:04+01:00

EXPLOSITION van Harald Vlugt – Oeuvre boek en presentatie

23 december 2023|Categorieën: Evenementen Nieuws, Kunstenaars Nieuws|

Vanuit zijn prachtige atelier in hartje Amsterdam, tevens archief van vele honderdduizenden analoge afbeeldingen, werkt Harald Vlugt al veertig jaar aan de vele honderden kleurrijke collages waarmee hij bekendheid verwierf. Het is dan ook tijd voor een oeuvre boek! Onder de titel: 'Explosition' zal dit boek gepresenteerd worden op de KunstRAI in maart 2024 en jij kan daarbij zijn!

Paul Klemann expositie Centraal Museum Utrecht (27 Mei 2023 — 20 Aug 2023)

1 mei 2023|Categorieën: Kunstenaars Nieuws, Tentoonstellingen Nieuws|

Van 27 Mei tot en met 20 Augustus 2023, besteed het Centraal Museum aandacht aan de bekende (Utrechtse) kunstenaar Paul Klemann in een expositie onder de titel 'Ik droom nog steeds van Utrecht'. Paul Klemann (Utrecht, 1960) staat bekend om tekeningen waarin hij zijn eigen dromen als uitgangspunt neemt. Hij heeft hiermee een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat in 2020 nog werd onderscheiden met de Utrechtse Boellaardprijs. Deze expositie onder de titel 'Ik droom nog steeds van Utrecht' is onderdeel van de Boellaardprijs.

Bekijk de virtuele expositie ‘A Thousand Faces’ van Thomas van der Linden

9 augustus 2022|Categorieën: Evenementen Nieuws, Kunst Nieuws, Kunstenaars Nieuws, Tentoonstellingen Nieuws|Label: |

Vanaf vandaag kun je de virtuele expositie 'A Thousand Faces' van Thomas van der Linden online bekijken. In de video in dit bericht zie je een overzicht van de tentoonstelling en hoe je er doorheen kunt wandelen met je muis. Maar dat kun je natuurlijk ook zelf doen.

Wandel nu door de online expositie ‘Les favoris de la lune’ van Ramón Gieling

31 juli 2022|Categorieën: Evenementen Nieuws, Kunst Nieuws, Kunstenaars Nieuws, Tentoonstellingen Nieuws|Label: |

Vanaf vandaag kun je de online expositie 'Les Favoris de la Lune' van Ramón Gieling bekijken op de site. In de video in dit bericht zie je een overzicht van de tentoonstelling en hoe je er doorheen kunt wandelen met je muis. Maar dat kun je natuurlijk ook zelf doen.

Update Ramón Gieling – nieuwe schilderijen en films

11 juli 2022|Categorieën: Kunst Nieuws, Kunstenaars Nieuws|Label: |

Vanaf vandaag is nieuw werk van Ramón Gieling te bewonderen in de galerie in de vorm van een aantal grote schilderijen bestaande uit meerdere panelen. Twee van deze werken in acrylverf op doek in groot formaat gaan over helden van de schilder: Fernando Pessoa en Federico Garcia Lorca, de Portugese en Spaanse dichter. Het derde grote werk, getiteld “De mystiek verklaard” lijkt in zijn intimiteit van met mysterieuze Spaanse teksten overdekte persoonlijke portretten een poging om bepaalde levensvragen te beantwoorden.

Wie is Jean-Michel Meurice?

1 juli 2022|Categorieën: Kunstenaars Nieuws|Label: |

Vanaf 1985 is Meurice betrokken bij de oprichting van cultuurzender La Sept, in 1991 wordt omgedoopt tot ARTE. Medeoprichters van de zender zijn Pierre Bourdieu, Michel Guy en Georges Duby. In zijn eigen kunst richte hij zich aanvankelijk (jaren '60 en '70) op kleurrijk werk dat veelal bestaat uit banen van contrasterende kleuren en oppervlaktebehandelingen met krassen, spatten, sporen en strepen. In dit kader was hij ook mede-oprichter van de beweging Supports/Surface. Hij begint op dat moment ook te werken met ondergronden zoals douchegordijnen die hem voorzien van een ready made patroon. Vanaf de jaren tachtig richt hij zich meer op het toepassen van stencil-achtige patronen over landschappen heen. Die patronen vertegenwoordigen soms organische vormen zoals bladeren en bloemen. Ook gebruikt hij elementen van kunstwerken die hij fotografeert op reizen als basis voor patronen. Bij de totstandkoming van veel van de patronen laat hij zich soms sterk inspireren door de motieven uit het werk van Matisse.

“Klaas Gubbels: Tafels?” (1983) – Een vroege film van Ramón Gieling

15 juni 2022|Categorieën: Kunst Nieuws, Kunstenaars Nieuws|Label: , |

Waarom doet Klaas Gubbels wat hij doet? Deze vraag stelde Ramón Gieling hem in de jaren tachtig en hij is nog even actueel De vroege jaren tachtig, een tijd van spijkerpakken en vierkante Renaults, een tijd waarin de aan de Arnhemse kunstacademie afgestudeerde Ramón Gieling experimenteert met het medium film. Bij wie klopt hij aan voor een van zijn vroege filmprojecten? Bij Klaas Gubbels, de bekende schilder die ook toen al atelier hield in een koetshuis bovenaan de Amsterdamseweg. Een schilder bovendien die Gieling goed kent want hij hielp Gubbels niet lang daarvoor vaak met het vervaardigen van liho's als net afgestudeerde. Het resultaat is een film die voor met name veel Arnhemmers een nostalgisch tijdsbeeld op zal roepen. Tegelijkertijd illustreert deze film het verbluffende feit dat dezelfde Klaas Gubbels veertig jaar later op dezelfde plek, dezelfde dingen maakt met dezelfde gedrevenheid. Deze film, enige tijd geleden nog verloren gewaand in de archieven van de publieke omroep, kun je nu hier bekijken. Laat je meeslepen naar het Arnhem van begin jaren tachtig waarin een jonge idealistische Gieling Klaas Gubbels en diverse mensen uit de toenmalige kunstscene van Arnhem interviewt.      

Wie is Frank Shepard Fairey?

15 mei 2022|Categorieën: Kunstenaars Nieuws|Label: |

Frank Shepard Fairey (Charleston, VS, 1970) is een schilder en graficus die opgekomen is uit de skateboard scene van Amerika. Hij volgde een opleiding aan de Rhode Island School of Design (1988-1992). Vanaf 1984 drukte Shepard Fairy zijn afbeeldingen op skateboards en T-Shirts. Dit zou uitmonden in de oprichting van het Skaters’ kledingmerk OBEY.Hij kreeg wereldwijde bekendheid tijdens de presidentsverkiezingen van Amerika in 2008 door zijn "Hope" poster met de iconisch geworden afbeelding van Barack Obama. Eerdere versie van de poster toonden andere woorden waaronder “Change”, “Progress” en “Vote”. Maar de “Hope” Poster werd uiteindelijk een van de meest iconische politieke posters ooit. In 2009 vond zijn eerste grote solo-tentoonstelling in een vooraanstaand museum plaats in het Museum off Contemporary Art in Boston onder de titel “Supply and Demand”. In 2015 maakte Fairey zijn bekende “Marianne” poster naar aanleiding van de terroristische aanvallen in Parijs in die periode. De controverse hieromheen zette hij om in een aangepast werk.

Ga naar de bovenkant