Thomas Tchopzan

Thomas Tchopzan

Thomas TchopzanThomas Tchopzan (1960 – 8 januari 2024) was een invloedrijke kunstenaar uit het Afrikaanse Kameroen die in de jaren negentig ook in Nederland furore maakte met zijn handgesneden bankbiljetten op groot formaat. Thomas Tchopzan is lid van de Bamileke stam uit Kameroen die bekend staat om de kwaliteit van zijn houtsnijwerk.

Hij volgde zijn opleiding aan het Institut des Beaux-Arts in Foumban, Kameroen (1982). Sinds 1984 heeft hij zich gevestigd als beeldsnijder in Douala op het terrein van de kathedraal Saint Pierre et Paul tot 2004. Na wat omzwervingen en tegenslagen (zoals een brand in zijn atelier) werkt hij tegenwoordig weer vanuit zijn geboortedorp.

In de jaren negentig werd hij in eigen land geëerd als nationale vertegenwoordiger van de kunsten. In 2015 exposeerde hij in een grote tentoonstelling in Yaoundé. In 2021 won hij de eerste prijs in zijn categorie op een concours in Menoua.

In de jaren ’90 werd ter ere van Tchopzan in Laren een tentoonstelling georganiseerd van zijn werk onder de titel “Groot Geld”. Van daaruit verspreide zijn werk zich onder verzamelaars, collecties en kunstkenners in Nederland.

Link: Artikel in NRC Handelsblad o.a. over Thomas Tchopzan ->.

Werk van Tchopzan bij Apunto

Ga naar de bovenkant