Karolien Hamers

Karolien Hamers

Karolien HamersKarolien Hamers (Genk, 1982) is primair een in situ kunstenares die voornamelijk installaties maakt. Zij woont en werkt in de Afrikaanse buurt van Antwerpen, vlak bij het centraal station. Geboren en getogen in Belgisch Limburg, volgde Karolien na een opleiding tot theaterkostuumontwerper, de opleiding tot beeldhouwer aan de koninklijke academie voor schone kunsten te Antwerpen.

Aanvankelijk maakte zij zeer figuratief werk zoals haar levensgrote neushoorn ‘Lowlands’ uit 2005. Maar na verloop van tijd is zij steeds abstracter gaan werken. Zij is geïnteresseerd in migratie, niet zozeer als een politiek te duiden fenomeen maar als een constante in de natuur die zowel op gaat voor mens als voor dier als ook voor haar kunstwerken die zich aanpassen in tijd en ruimte. Haar steeds abstractere beeldhouwwerken/ installaties ontstaan mede onder invloed van de ruimte waarin ze zich bevinden. Ze refereren hierbij aan eerdere werken en verhouden zich tot elkaar als migratoire adaptaties.

Haar werken zijn modulair opgebouwd en spelen met vlakken en dimensies in steeds veranderende constellaties, migrerend en zich aanpassend van ruimte naar ruimte. In haar huidige werk werkt zij met “povere” materialen als: hout, karton, tape en touw, beschilderd met acrylverf, Chinese inkt en potlood. Haar driedimensionale werken die ruimtes schijnbaar reduceren tot vlakken door gebruik te maken van de wanden, vloeren en plafonds als drager van het werk, verwerkt zij vervolgens vaak ook tot foto’s die het werk geheel tot een begrensd vlak met een grafische kwaliteit reduceren. Deze foto’s drukt ze af op houten panelen of op geborsteld aluminium.

Karolien Hamers over haar werk:

We bouwen fictieve sedentaire plekken voor onszelf. We leven in een ‘decor’. Onze oorspronkelijke schuilplekken zijn verworden tot een dominant landschap.

Lees meer over Karolien Hamers en haar werk ->

Werk van Karolien bij Apunto:

 

Ga naar de bovenkant