Anton Homan: leraar, kunstenaar, meester-graficus

Wie in de jaren ’70 en ’80 studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunst in Arnhem kent Anton Homan (Arnhem, 1943). Anton verzorgde daar namelijk samen met de bekende Nederlands-Hongaarse kunstenaar Ferenc Gögös het onderricht in grafische technieken zoals hoogdruk, diepdruk en vlakdruk. Menig academiestudent heeft dus leren etsen en houtsnedes leren maken van Homan, disciplines waarin Anton een hoge graad van vakmanschap heeft. Een liefde voor vakmanschap die hij ook deelde met Harry van Kruiningen met wie hij samen veel grafische technieken documenteerde. Later heeft Anton ook lesgegeven aan de Vrije Akademie van Nijmegen en in de jaren negentig runde hij samen met zijn vrouw een zeer succesvol particulier instituut in een fraaie negentiende-eeuwse villa in Velp waar vele honderden mensen in aanraking zijn gebracht met grafische technieken en teken- en schilderonderricht. Maar behalve een begenadigd onderwijzer in grafische technieken, is Anton ook bekend om zijn eigen toepassing daarvan als kunstenaar.

Anton Homan werkt als graficus en schilder en is getrouwd met de kunstenares Jenny Homan. Ook hun zoon Daan Homan is kunstenaar geworden. Anton volgde ook zelf een opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunst in Arnhem (1962-1967) voor hij er les is gaan geven. Al vroeg raakte Anton gefascineerd door de geheimen van etsen en het vervaardigen van houtsneden. Dit is dan ook zijn bekendste werk. Daarnaast schilderde hij ook veel. Met name gouaches.

Vroege werken

Tot 1986 maakte Anton vrijwel uitsluitend tekeningen, houtsneden en etsen in zwart-wit: sobere prenten met een evenwichtige compositie. Veelal gaat het om werk met vredige alledaagse taferelen en uitgelichte details. Werk uit deze periode is opgenomen in verschillende catalogi over grafiek in de Benelux.

Voorbeelden vroege werken

Blauwe periode

Van 1986 tot 2000 werkte hij aan zijn bekende hout- en hardboardsneden uit de blauwe serie en aan abstracte schilderijen. Dit werk betreft veelal fantasierijke interpretaties van verhalen die hem via de media bereiken. De werken zijn tentoongesteld in verschillende galeries (waaronder Galerie J.A. Eindhoven, Gallery Hesselink & van den Berg en Kunststudio Velp) en opgenomen in verschillende collecties van overheden en bedrijven.

Voorbeelden Blauwe Periode

Antilliaanse periode

Sinds de tweede helft van de jaren ’90 reizen Anton, zijn vrouw Jenny, jongste zoon Daan en oudste zoon Arjen met grote regelmaat naar de Nederlandse Antillen.

Dit heeft Anton geïnspireerd tot steeds kleurrijkere houtsneden, tekeningen, aquarellen en schilderijen met name van in verval geraakte huizen en tropische landschappen.

Werk rond deze thematiek is tentoongesteld in diverse galeries, op het ministerie van Justitie en op de Antillen. Anton is zich naast de houtsneden gaan toeleggen op het schrijven van een serie avonturenromans, gesitueerd op de Antillen.

Ieder van deze romans heeft als omslag een van zijn houtsneden met een Antilliaans thema.

Premier Eman van Aruba is een groot fan van zowel de boeken als de houtsneden en Arjen (die inmiddels op de Antillen woont), Jenny, Daan en Anton zijn nu ook goodwill ambassadeurs van het eiland.

Houtsnede uit de collectie van premier Eman van Aruba.

Voorbeelden Antilliaanse Periode

Exposities in binnen- en buitenland

Vanaf de jaren ’70 exposeerde Anton met grote regelmaat in binnen- en buitenland. Zijn werk was te zien van Velp tot Brussel, van Turnhout tot Emmerich en Koblenz en van het Sultanaat van Oman tot Bangkok. In 1976 was zijn grafisch werk een aantal keren onderdeel van een groepstentoonstelling in het prentenkabinet van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Galerie Apunto heeft werk uit alle drie de perioden. Bekijk onze huidige selectie of neem contact op voor meer informatie over andere werken van Anton.