Peter Klashorst
Peter Klashorst (Santpoort-Noord, 1957) ook wel Peter van de Klashorst volgde van 1976 tot 1981 zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld academie te Amsterdam waar hij cum laude afstudeerde. Hier ontmoette hij de broers Van der Ploeg: Maarten en Rogier, met wie hij verschillende bands (Interior en Soviet Sex) en een piratenzender (PKP TV) had. Peter Klashorst werkte en werkt echter vooral als schilder, beeldhouwer en fotograaf en staat vooral bekend om zijn figuratieve werk en zijn reizen naar New York, diverse landen in Afrika, Cambodja en andere Aziatische landen. Peter Klashorst genoot met name tijdens de jaren negentig en rond het millennium een grote bekendheid.
Meteen na zijn afstuderen verwierf hij al enige bekendheid met ‘De Nieuwe Wilden’, een neo-expressionistische beweging naar voorbeeld van de Duitse ‘Neue Wilden’. In 1987 starte Klashorst ‘After Nature’ en het bijbehorende Amsterdams Instituut voor Schilderkunst onder het motto: ga schilderen, schilder veel en schilder wat je ziet. ‘After Nature’ zette zich juist af tegen het abstract expressionisme en brak tegen de tijdgeest in een lans voor figuratieve schilderkunst. Landschappen, stillevens, portretten en naakten vormden het belangrijkste repertoire.
Zowel zijn persoonlijke als zijn professionele leven kenden de nodige controverses. Zo moest hij ooit Senegal ontvluchten omdat hij gearresteerd was naar aanleiding van zijn veronderstelde relaties met zijn vele naaktmodellen in het overwegend Islamitische land. Sinds 2000 woont en werkt Klashorst in Thailand. In 2011 nam Peter Klashorst deel aan een door Unesco gesteund project om slachtoffers van de Rode Khmer te portretteren.
In 2014 werd bekend dat Klashorst AIDS heeft.
Klashorst won de Johan en Titia Buning-Brongers prijs in 1982 en ontving de Koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst in 1983. Hij exposeerde in bekende galeries en vooraanstaande kunstinstellingen in binnen- en buitenland.
Over zijn werk zijn meerdere publicaties verschenen waaronder zijn autobiografie: ‘Kunstkannibaal’, Amsterdam 2011 nadat in 2003 al ‘King Klashorst’ was verschenen: een geautoriseerde biografie van Robert Vuijsje.