‘Ik droom nog steeds van Utrecht’
expositie Paul Klemann (t/m 20 augustus)

Paul Klemann - Ik droom nog steeds van Utrecht

‘Ik droom nog steeds van Utrecht’ – expositie Paul Klemann

Van 27 Mei tot en met 20 Augustus 2023, besteed het Centraal Museum aandacht aan de bekende (Utrechtse) kunstenaar Paul Klemann.

Paul Klemann (Utrecht, 1960) staat bekend om tekeningen waarin hij zijn eigen dromen als uitgangspunt neemt. Hij heeft hiermee een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat in 2020 nog werd onderscheiden met de Utrechtse Boellaardprijs. Deze expositie onder de titel ‘Ik droom nog steeds van Utrecht’ is onderdeel van de Boellaardprijs.

Het Centraal Museum presenteert hier voor het eerst een selectie schilderijen die Klemann maakte op basis van dromen net als zijn vroegere tekeningen. Een van de bekendste en ook meest Utrechtse werken van Klemann: ‘De Utrechtse Domtoren die weer aan de Domkerk wil vastgroeien’ uit 2019 is een van deze schilderijen.

Heel erg Utrechts dus. Veel van de andere werken volgen overigens, los van de domstad, de geheel eigen onnavolgbare maar toch herkenbare logica die typisch is voor dromen. Zoals het werk: ‘beschermengelen die zich van de mensheid hebben afgekeerd’, bestaande uit twee gevleugelde wezens die op de geruite vloer van een kathedraal liggen met het gezicht naar beneden; het voeteneinde van een bed dat uit de gevel van een huisje steekt; een vriendelijk ogende leeuw die aan een ‘Yves Klein blauw’ object likt; in groepjes optrekkende Trojaanse paarden en vele andere verrassende beelden en thema’s. Alles uitgevoerd in een helder kleurenpalet.

Paul Klemann - Ik droom nog steeds van Utrecht
Paul Klemann - Ik droom nog steeds van Utrecht

Prix de Rome

Paul Klemann won tot zijn eigen verbazing op zeer jonge leeftijd de Prix de Rome voor zijn tekeningen die hij baseerde op zijn eigen dromen. Tot zijn eigen verbazing omdat zijn docenten op de academie verre van gecharmeerd waren van dit type werk dat sterk contrasteerde met de meer abstracte en conceptuele kunst die destijds gangbaarder was. Zelfs werd hij door sommige docenten verwezen naar de psychiater.

Hoewel hij na het winnen van de Prix de Rome snel brede erkenning kreeg voor zijn steeds verder uitdijende oeuvre aan tekeningen, schilderde hij niet of weinig. Wel nam hij zich steeds voor om de dromen ook te vertalen naar het doek. Maar het kwam er niet van.

Paul Klemann - Ik droom nog steeds van Utrecht

Grote Schilderijen

Na een lang ziekbed besefte Klemann zich opeens dat hij niet langer moest wachten met het maken van de vaak grote schilderijen en ging met hernieuwde energie aan het werk om nu in een medium met hele andere eisen zijn oeuvre van droomtekeningen om te zetten in toch ook weer geheel nieuwe werken op doek.

Deze grote doeken met dezelfde thema’s als zijn tekeningen, zijn nu de inzet van de tentoonstelling ‘Ik droom nog steeds van Utrecht’ in het Centraal Museum te Utrecht.

Voor meer informatie over de tentoonstelling of om tickets te bestellen, ga je naar de website van het Centraal Museum:

https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/paul-klemann.

Paul Klemann - Ik droom nog steeds van Utrecht