Wie is Ben Bodt?

Ben Bodt (Arnhem, 1943) is een begrip als het gaat om vakmanschap in realistische schilderkunst. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (1964-1967 en 1975-1978) waar hij zich ontwikkelde tot fotograaf, graficus en schilder. In de jaren zeventig werkte hij aanvankelijk naast zijn kunstenaarschap een tijdlang in Amsterdam in diverse reclame bureaus. Hier genoot hij van de vrije jaren zeventig sfeer in de hoofdstad. In die tijd maakte hij als duiker ook fotorapportages voor tijdschriften met zijn Nikonos camera (een ervaring die ook zijn weerslag vond in een aantal van zijn schilderijen). Toch verlangde de geboren Arnhemmer terug naar zijn geboortestad. Hier vestigde hij zich dan ook permanent als veelgevraagd kunstenaar van met name realistische stillevens die haast doen denken aan de producten van een zeventiende eeuwse meester.

Na een abstractere periode is Ben zich steeds meer gaan toeleggen op realistische tekeningen en schilderijen. Naast een enkel portret maakt hij vooral stillevens. De onderwerpen van zijn stillevens zijn vaak alledaagse voorwerpen: keramiek, glazen voorwerpen en fruit bijvoorbeeld uitgestald op een uitdagend gekreukt tafelkleedje of verweerd houten krukje. Door het isoleren van enkele voorwerpen word het alledaagse vervreemd. Vaak zijn het voorwerpen die een associatie oproepen met verre oorden (China, het oude Perzië, een tropisch rif of Italië). Maar alledaags zijn de voorwerpen niettemin: gebruiksvoorwerpen die hij tot in ieder detail uiterst verfijnd weergeeft. Al even prozaïsch en realistisch zijn de titels die hij geeft aan zijn werk: “Rijstkom”, “Oude waskom” etc. Het is schijnbaar wat het is bij Ben Bodt.

Toch gaat het Ben niet enkel om een accurate weergave: het schilderproces speelt ook een belangrijke rol. Schilderen is voor Ben namelijk kiezen uit verschillende mogelijkheden, impulsen, gedachten, gevoelens, herinneringen en die zijn in het schilderproces evengoed leidend als het onderwerp zelf. Ondanks de schijnbare bestudeerdheid, schildert en tekent hij zo direct mogelijk om bepaalde effecten teweeg te brengen, die vaak anders uitpakken dan aanvankelijk verwacht wordt, om van dit mysterieuze toevalselement vervolgens weer gebruik te maken. Vergissingen, toevalstreffers zijn net zo belangrijk als de registratie van het onderwerp. Zo niet belangrijker. Die extra factor heeft voor Ben iets mysterieus, komt voort uit “iets”, waarop hij dan weer verder werkt: kleine imperfecties.

De schilderijen en tekeningen van Ben Bodt zijn geliefd. Ook bij een breder publiek. Zo geliefd zelfs dat een aantal jaren geleden vijf van zijn olieverfschilderijen op paneel werden gestolen tijdens een expositie in Arnhem.

En geëxposeerd heeft hij: van Shanghai en Peking tot Parijs en van Stockholm tot Houston. Ook exposeerde hij bij bekende galeries in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en verschillende andere steden in Nederland.

Werk van Ben Bodt is opgenomen in diverse institutionele collecties. Zowel nationaal als internationaal. Hieronder bevinden zich de collecties van: Unilever, Ohra, PostNL, Rabobank, Provincie Gelderland maar ook die van vele fanatieke particuliere verzamelaars.

Bekijk hier werken van Ben Bodt in de collectie ->