Bruno Yvonnet

Bruno YvonnetBruno Yvonnet (1957) is een bekende Franse kunstenaar die woont en werkt in Lyon waar hij ook lesgeeft. Hij heeft internationaal geëxposeerd o.a. op de KunstRAI en over zijn werk verschenen diverse publicaties en boeken.

Compositie

Yvonnet zet meestal figuratieve motieven in zijn werk in. Deze zijn echter vaak een alibi om abstracte kwaliteiten in zijn beeldcomposities te exploreren. Met name een hele sterke licht-donker werking verleent zijn werk dramatische kwaliteiten. Vaak zijn de gekozen onderwerpen ook een soort van cliché’s of stereotypen: iconische, heraldieke of historische symbolen.

Dit zorgt voor een soort van uitvergroting van de werkelijkheid, op een wijze die hij naar eigen zeggen ook enigszins heeft afgekeken van cineasten als Leni Riefensthal en Dovzhenko Renoir.

Techniek

Bijzonder technische oplossingen en dito materiaalgebruik voeren soms de heroïeke enscenering verder op. Zo worden bijvoorbeeld teer, bitumen en soorten leem en kalk gehecht aan de beelddrager, om het diepste zwart, het meest lichtgevende wit en daartussen alle toonschalen aan warme en koude grijzen te creëren.

“Totalitaire” verleiding

Hiermee geeft Yvonnet ambiguïteit aan zijn voorstellingen, enerzijds willen we ons mee laten slepen door zijn sprankelend gebrachte verhaal, anderzijds is waakzaamheid geboden voor zijn bijna analytisch ingezette verleidingskunsten – zoals totalitaire propaganda ook niet vreemd is.

Zijn werk heeft een grote internationale verspreiding gekregen en zeker in Frankrijk wordt hij gezien als een invloedrijk kunstenaar, ook in het sociale en politieke debat.

Met dank voor de bijdrage van gastcurator Pieter Entrop