Paul Klemann

Paul KlemannPaul Klemann (1960) is vooral bekend van zijn tekeningen waarin hij al decennia zijn dromen documenteert. Dit leverde hem al vroeg in zijn carrière de Prix de Rome op. Het zijn verhalende – , vaak absurde tekeningen met soms surrealistische of symbolische kenmerken die samen een kleurrijk universum vormen. Paul studeerde aan de academie in Den Bosch en woont en werkt in Tiel.

Loopbaan

De bekendheid begon voor Paul Klemann toen hij in 1993 de eerste prijs won in de Prix de Rome met een serie tekeningen. Sindsdien volgden onder meer tal van tentoonstellingen en opname in diverse museumcollecties waaronder die van het Centraal Museum in Utrecht, zijn residentie, Fries Museum, Leeuwarden, Museum ‘De Valkhof’, Nijmegen, Teylers Museum, Haarlem, Museum voor Religieuze Kunst, Uden, Museum De Lakenhal, Leiden.

Thematiek

Klemann tekent veelvuldig met potlood waarbij hij in een surrealistische stijl zijn dromen als inspiratiebron gebruikt. Niet zelden zet hij de wekker om zichzelf midden in de slaap te verrassen: een goede methode om je nog te herinneren wat je gedroomd hebt. Veelal zijn deze al weer ‘verdampt’ op het moment dat je op natuurlijk wijze ontwaakt.

Deze methode maakt onontkoombaar zichtbaar wat zich allemaal in het onderbewuste afspeelt. Ongecensureerd komen alle menselijke neigingen, angsten en lusten naar voren, de seksuele driften uiteraard niet uitgezonderd. Het mooie aan de tekeningen, behalve hun vaak bizarre maar desalniettemin reminiscenties oproepende inhoud, is de pure, ietwat rauwe manier van tekenen die voor dit ‘steno van de nacht’ zeer adequaat is.

Er is zeer veel over zijn werk geschreven dat blijkbaar voor velen een onuitputtelijke bron vormt om de condition humain van vele kanten te doorzeven.

Met dank voor de bijdrage van gastcurator Pieter Entrop