Bea de Visser

Bea de VisserBea de Visser (1957) is een Nederlandse kunstenaar die studeerde aan de Academies voor Beeldende Kunsten in Breda en Rotterdam, aan het Conservatorium in Tilburg en de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk is onder andere tentoongesteld in het MoMA New York en het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze werkt met digitale media, geluid, film maar ook schilderkunst.

Loopbaan

De kern van het oeuvre van Bea de Visser is gelegen in cinematografisch werk. Hierin heeft zij zich van vele markten thuis betoond: in de eerste plaats voor haar eigen filmische en installatie-werk, performances en soundscapes. Daarnaast werkt zij als producent, adviseur (o.a. bij tv-series), docent, lecturer en scenarioschrijver.

Haar werk omvat bovendien tal van één- of meerdimensionale objecten, al dan niet in oplage gemaakt.

Zij begon haar loopbaan als performance artist in de trendy club scene en artist’s spaces, vroeg in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Vandaag de dag leidt ze de onafhankelijke studio ‘Anotherfilm’ dat functioneert als een platform voor scenario- en filmontwikkeling.

Thematiek

In haar werk snijdt De Visser elementaire vragen aan vanuit een sociale onderstroom, hierbij moralisme vermijdend. Ze treft eerder een poëtische toon waarbij de cinematografische taal op telkens andere wijze wordt uitgevonden om tot een narratieve opbouw te komen.

Bekend werk

Voorbeelden van haar films zijn: ‘A Breath Hush’, ‘Another Another’, ‘The Barren Land’, ‘The Second Memory’, ‘Just a Minute Yoko’, ‘Mama Superfreak’, ‘Chairs Missing’.

Voorbeelden van installaties: ‘The Skipping Mind’, ‘Blink’, ‘7 Days’, ‘I-love-you’, ‘Modest Doubt cycle’, ‘Random Journals’, ‘Catastrophes’ (coöperatie met Jean Guillaume Weis), ‘Blowup’.

Bea de Visser wordt voor performances en tentoonstellingen overal ter wereld uitgenodigd. Om enkele instituten er uit te lichten: MoMA, New York, National Museum Praag, National Museum Madrid, National Museum Pittsburgh en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Internationale collecties

Werk van De Visser is eveneens opgenomen in collecties wereldwijd, o.a. in: LIMA (voorheen NIMK, Nedelands Instituut voor Media Kunst), Amsterdam, NL; Videotheque de Canada, Montreal, Canada; Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam, NL; Documenta Archive, Kassel, Duitsland; Eye Film Museum, Amsterdam, NL; Peter Stuyvesandt Collection, NL; French National Audiovisual Institute, Paris, France; Khiasma Distribution, Paris, France; Arte Creative, Paris, France; Osnabruek Film Collection, Germany; Oberhausen Film Collection, Germany; Dordrechts Museum, NL.

Met dank voor de bijdrage van gastcurator Pieter Entrop