Camera en regie: Marco Nauta. Editor: Juriaan Vriezen

EXPLOSITION van Harald Vlugt

Oeuvre boek van de meest vooraanstaande collagist van Nederland

Harald Vlugt is naar alle waarschijnlijkheid de meest vooraanstaande collagist van Nederland en hij heeft in deze discipline dan ook een groot en mooi oeuvre opgebouwd. Naast collages maakt Harald overigens ook grote sculpturen en grafiek. Zijn werk vormt de weerslag van zijn fascinatie voor de rijke Nederlandse kunst- en cultuurgeschiedenis, voor migratie en voor het fenomeen ‘water’. Als je zijn collages niet kent, dan geeft Harald’s eigen kwalificatie als: ’17e- eeuwse popart’ of ‘minimal baroque’ wellicht een mooie eerste indicatie.

Vanuit zijn prachtige atelier in hartje Amsterdam, tevens archief van vele honderdduizenden analoge afbeeldingen, werkt Harald Vlugt al veertig jaar aan de kleurrijke collages waarmee hij bekendheid verwierf. Harald’s collages zijn dan ook te bewonderen in tal van collecties van vooraanstaande instituties en musea over de hele wereld. Maar niet iedereen heeft natuurlijk zin of tijd of tijd om voortdurend langs de betere musea van de wereld te reizen. Het is dan ook tijd voor een oeuvre boek!

Ben jij erbij?

Onder de titel: ‘Explosition’ zal dit boek gepresenteerd worden op de KunstRAI in maart 2024 en jij kan daarbij zijn! Niet alleen dat: je kunt ook één van de eerste exemplaren in ontvangst nemen en dat is nog lang niet alles.

Hoe dit mogelijk is, vraag je je nu natuurlijk af. Je leest alles over de ins en outs van het boek en zijn presentatie en hoe jij daar onderdeel van uit kunt maken door te drukken op de onderstaande knop…

Impressie van Harald Vlugt aan het werk als collagist

In deze stop motion video (2008) door Ruben Koerhuis, is het werkproces van Harald Vlugt mooi in beeld gebracht, terwijl hij werkt aan de collage ‘Explosition’.