Bram Boeckhout

Bram BoeckhoutBram Boeckhout (1954) is een kunstenaar uit Arnhem die zich met name toelegt op boeken en grafisch werk. Hij is zonder meer een van de vriendelijkste en meest bescheiden kunstenaars die in het Spijkerkwartier (Arnhem) wonen. Bram maakt boeken, tekeningen en grafisch drukwerk (lino, litho, ets en droge naald), maar werkt incidenteel ook met andere materialen en in meerdere dimensies.

Beelddichten

Een van de favoriete vormen waarin Bram graag werkt is het zogenaamde “Beelddicht”. Het betreft het combineren van verschillende beelden in een ritmische compositie. Vaak gaat het hierbij om beelden van verweerde deuren en ramen die Bram op zijn reizen over de hele wereld verzamelt, bij elkaar in één werk associatief gecombineerd naar betekenis, vorm en ritme van kleur, vlak en lijn.

Individualiteit en vergankelijkheid dienen als rode draad. Dit werk laat zich lezen als een loflied op het reizen, een niet alledaagse kennismaking met andere omgevingen, beelden uit het leven gegrepen.

Bram’s beelddichten nemen verschillende vormen aan: langwerpige fotocollages in groot formaat afgedrukt op aluminium, behang en de “leporello” (een harmonica-achtige boekvorm).

Voorbeelden van beelddichten

Beelddichten - Bram Boeckhout

Ontwikkeling

Bram’s liefde voor scheppend werk ontstond kort na de oorlog toen hij met het ouderlijk gezin in een houten noodwoning woonde te Schoondijke. Hij was er namelijk getuige van hoe zijn vader eigen handig het nieuwe huis bouwde voor het gezin Boeckhout.

Bram ging “in de leer” bij tal van aansprekende kunstenaars en ontwikkelde zich van autodidact tot een in binnen- en buitenland exposerende kunstenaar wiens werk goed ontvangen wordt en in de pers wel is getypeerd als: authentiek, puur en eerlijk, lichtvoetig en kleurrijk, poëtisch met een groots innerlijk effect.

Zijn blik is die van een nieuwsgierig mens: gefascineerd en verontrust en altijd met respect voor het wezenlijke van zijn onderwerp.

Bram over zijn eigen werk:

“Ik zoek naar de essentie van wat is. Mij trekt in het bijzonder het kleine dichtbij. Het vastleggen van beelden uit de directe omgeving. Mensfiguren, dieren, voorwerpen, de laatste jaren huizen en onderdelen daarvan. Maar altijd is de verbinding met het grotere voelbaar. Ik probeer de kijker een ander perspectief te bieden en soms een glimlach te ontlokken. Een balans tussen ernst en humor, net even een andere kijk te geven op leven en omgeving.”

Werk van Bram: