Herman de Vries

Herman de Vries

Herman de VriesHerman de Vries (Alkmaar, 1931) is conceptueel kunstenaar (autodidact) en tevens botanist. Hij werkt als beeldhouwer, collagist, performance artist, schilder, fotograaf en in schijnbaar ieder ander medium dat hem van pas komt. Hij stond mede aan de basis van de Nulgroep en richtte samen met Armando en Henk Peeters het blad “Revue Nul=0” op. In die periode maakte hij witte schilderijen waarin hij de leegte viert. Werk uit deze periode is opgenomen in museale collecties zoals die van het Kröller Müller Museum, Otterlo. Hij maakte ook onderdeel uit van de beroemde “nul” tentoonstelling in het Stedelijk Museum, Amsterdam in 1962.

Bijvoorbeeld in zijn series over soorten aarde. Na zijn studie Botanie begon hij in de jaren ’50 te tekenen en vervolgens te schilderen. In 1952 volgde hij lessen aan de École des Beaux-Arts in Montpellier. In de jaren ’60 en ’70 reist hij door het Nabije Oosten, Afrika, het Verre Oosten en Oost-Europa. In het werk van De Vries speelt de natuur een centrale rol.

In 1980 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum. in de jaren ’90 grijpt hij in zijn werk veel terug op Botanische motieven.

Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biennale van Venetië en zijn werk is opgenomen in tal van internationale collecties en publicaties. In Nederland bevindt zijn werk zich bijvoorbeeld in: het Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Eindhoven, Bonnefantenmuseum Maastricht, Kröller-Müller Museum, Otterlo, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam en Museum Voorlinden, Wassenaar. Internationaal is het te vinden in: Museum of Modern Art, New York, Victoria and Albert Museum, Londen, Bibliothèque nationale, Parijs en Musée national d’art contemporain, Parijs. De Vries ontving tal van prijzen.

Ga naar de bovenkant