Jan Grosfeld

Jan Grosfeld

Jan GrosfeldJan Grosfeld (Valkenswaard, 1956 – Amsterdam, 2019) was een bekende Nederlandse schilder wiens werk is opgenomen in de collecties tal van vooraanstaande musea en institutionele verzamelingen. Het Museum Boijmans Van Beuningen heeft bijvoorbeeld een groot aantal werken van hem.

Bekijk hier de online collectie Jan Grosfeld bij het Boijmans ->

Thematiek

Alles wat niet noodzakelijk is om het verhaal te vertellen, is weggelaten in het werk van Grosfeld. Zonder franje of opsmuk tonen zijn pictografische abstracties een weg, een mens of dier, benadrukt Grosfeld teruggebracht tot de essentie. Het is een essentie van verlangen en wanhoop, van illusie en een onbereikbare belofte.

Jan Grosfeld over zijn eigen werk

“Omdat de dingen in het leven soms zo ernstig zijn dat het een goede ontsnapping is om er over te schilderen, maar je kunt er de dingen ook mee relativeren zodat de ernst wordt ontkracht. Ik ben niet naar iets specifieks op zoek in mijn werk. De onderwerpen dienen zich zelf aan. Met een overweldigende kracht. Beelden of woorden dringen zich aan mij op. Ik kan er niet omheen. De meest belangrijke werken zijn voor mij die waar ik zelf helemaal niets van begrijp. Wat dat betreft geloof ik in overgave. In de overgave aan allerlei spirituele handelingen, waarvan het schilderen er een is. Ik geloof in de overgave die schuilgaat achter hysterie, net zoals ik geloof in extase. De schilderijen zijn wensvoorstellingen, het zijn beloften. Het mooie van een belofte is de onbereikbaarheid ervan. Daarom kan ik eindeloos blijven schilderen.”

Werk van Jan Grosfeld bij Apunto

Ga naar de bovenkant