Johan Claassen

Johan Claassen

Johan ClaassenJohan Claassen (Beek en Donk, 1943) groeide op als boerenzoon en bezocht de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) tussen 1963 en 1966. Hij is werkzaam als assemblagekunstenaar, beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus. Hij heeft bovendien les gegeven aan diverse academies door de jaren heen.

Hij woont en werkt in de bossen van Brakel met zijn vrouw, kunstenares Dorien Melis. Thema’s in zijn werk zijn onder andere: de mens werkend in de natuur, liefde en alledaags geluk. Dingen die hij vindt documenteert hij en verwerkt ze tot associatieve assemblages. Ooit bouwde hij een wolkenobservatorium aan het Ijsselmeer. Hij maakte aeolografiëen door de wind tekeningen te laten maken. Ook liet hij de middelpuntvliedende kracht zijn hand sturen op lange auto-tochten. In zijn boek “AEOLOS” (2009) beschrijft hij wat hem drijft.

Het werk van Johan Claassen is opgenomen in vooraanstaande collecties zoals die van het Frans Hals Museum, Haarlem, het Stedelijk Museum, Amsterdam en Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Ga naar de bovenkant