Nico Molenkamp

Nico Molenkamp

Nico MolenkampNicolaas Ferdinand (Nico) Molenkamp (Enschede 1920 – Tilburg 1998) werkte als ontwerper in een textielfabriek en volgde aanvankelijk in Tilburg een opleiding aan de voorloper van de Academie voor Beeldende Kunsten (1945-1948). Van 1949 tot 1953 vervolgde hij zijn educatie aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen in de richting figuurschilderen. In de jaren vijftig maakte hij een aantal studiereizen naar Parijs, Italië en Bagdad. In de jaren tachtig aangevuld met reizen in Afrika.

Zijn oeuvre bestaat grotendeels uit geabstraheerde dier- en mensfiguren en scenes uit circus, theater en kermis in abstract expressionistische stijl. Zijn werk kenmerkt zich door opvallende kleurcombinaties en een pasteuze toets. Zijn composities lijken de blik van een cameraman te vertolken: grote ingekaderde closeups in een vlotte hand maken van zijn werken filmische scenes bevroren op het doek. Deze aanpak geeft de werken een sterke nabijheid.

Van 1953 tot 1982 was hij een zeer geliefde en invloedrijke docent in vrij schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Tilburg voor vele nu bekende kunstenaars.

In 1970 betrok hij met zijn gezin op ‘Koningshoeven’ een voormalig buitenverblijf van koning Willem II waar zijn dochter Charlotte Molenkamp opgroeide. Charlotte Molenkamp is zelf ook een bekende kunstenaar wiens werk sterk beïnvloed werd door dat van haar vader.

Molenkamp was actief in het verenigingsleven en nam deel aan kunstenaarscollectieven. Denk hierbij aan de Liga Nieuwe Beelden en de Vereeniging St.Lucas.

Werk van Molenkamp is o.a. opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht, het Museum Van Bommel Van Dam en andere belangrijke collecties. Daarnaast is zijn werk het onderwerp van meerdere publicaties.

Nico Molenkamp heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder de Talensprijs, de Verlatprijs, de Willink van Collenprijs en de Europaprijs voor Schilderkunst.

Ga naar de bovenkant