Willem Sanders

Willem Sanders

Willem SandersWillem Sanders (Helmond, 1954) is een bekende schilder die woont en werkt in Amsterdam en in Montesiglio, Italië. Sanders studeerde aan het TeHaTex Möllerinstituut (1975-1980) en volgde een studie programma bij het Whitney Museum of American Art (1980-1981).

Zijn werk bestaat uit landschappen en portretten uitgevoerd als tekening, aquarel of in olieverf. In de jaren tachtig brak hij echter juist door met grote abstracte werken bij bekende galeries zoals Galerie The Living Room.

Sanders concentreert zich op de legitimiteit van het schilderen als discipline. Hij benadert dit vanuit een diepe kennis van kunsthistorie en filosofie. Hoe overbrug en overschrijd je de paradox van het temporale en vernieuwende versus het streven naar een permanente tijdloosheid? Sanders wil meer zijn dan een postmoderne commentator op het al dan niet legitieme van de schilderkunst.

Hij was departementshoofd aan de Ateliers, Arnhem en geeft les aan internationale instituten zoals de kunstacademies van Den Haag, Braunschweig, Xiamen en Oslo.

Werken van Sanders zijn opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, Amsterdam, het Haags Gemeentemuseum, het Rijksmuseum Twenthe, het Stedelijk Museum ‘s Hertogenbosch, het Lentos Art Museum in Linz, Oostenrijk en tal van institutionele collecties in binnen – en buitenland.

Zijn werk wordt internationaal geëxposeerd. Onder andere in het MOMA, New York en hij nam deel aan de biennales van Sao Paulo, Istanbul en Bari.

In de jaren tachtig won hij een aantal belangrijke prijzen waaronder: de Buning Brongers prijs (1984) en de Sandbergprijs (1986).

Ga naar de bovenkant