Lolita Timofeeva: van Sovjet Realisme naar Surrealisme

Lolita (Jaskin) Timofeeva (Riga, 1964) is schilder, beeldhouwer, performance artist en schrijfster. Lolita studeerde aan de Riga Technical Institute en de Academie voor Schone Kunsten (1981-1984). Zij vervolgde haar studie aan de Academie voor Design in Sint Petersburg (1984-1988) en de Design Academie in Moskou (1988-1990). Zij was een leerling van Jānis Andris Osis. Kort na de val van de muur, in 1991 verhuisde ze naar Italië. In 1997 vertegenwoordigde zij Letland, met glassculpturen in een persoonlijke tentoonstelling, op de XLVII Biënnale van Venetië waar zij eerder al aan deelnam in een groepsopstelling. In 2002 had zij een expositie in het Europees parlement. In 2012 nam zij deel aan de Biënnale van Moskou. En in 2016 nam zij deel aan een groepstentoonstelling in het Dordrechts Museum.

Momenteel werkt Lolita tussen Bologna, Riga en Catania. In haar werk onderzoekt zij alchemistische symboliek en hermetische teksten en de metafysische wereld. In haar werk zijn symbolen en archetypen belangrijk zodat zij hierin vaak teruggrijpt op analytische psychologie en filosofie. Haar werk is vaak surrealistisch van aard wat vooral te verklaren valt uit een behoefte om zich te bevrijden van het socialistisch realisme dat aan kunstenaars werd opgelegd in de Sovjet tijd.

De werken van Lolita Timofeeva zijn aanwezig in musea en privécollecties over de hele wereld, Waaronder: de Thyssen-Bornemisza Collection (Madrid), het Casal Solleric Museum (Palma de Mallorca), het International Museum of Ceramics (Faenza), Foreign Art Museum en de RIGA BOURSE Art Museum (Riga, Letland), de Nationale Bibliotheek van Florence, de Arturo Schwarz Collection (Milaan), de VGBIL Foreign Literature Library (Moskou), de La Verde La Malfa Foundation (Catania) etc.

Bekijk werk van Lolita Timofeeva ->