Wie is Luigi Benzoni?

Luigi Benzoni (Clusone, Italië, 1954) is een bekende beeldhouwer, glaskunstenaar, graficus en schilder. Hij volgde een opleiding aan de Università degli studi di Bergamo en aan het Istituto Universitario di Architettura Venezia waar hij architectuur en kunstgeschiedenis studeerde. Benzoni was een leerling van Gio Ponti en werd beïnvloed door Virgilio Guidi. In 1976 vestigde hij zich definitief in Venetië waar hij zijn hart verloor aan de glaskunst.

Aanvankelijk schilderde Benzoni vooral maar tegenwoordig werkt hij overwegend in glas.Hij ontwikkelde een abstract-expressionistische vormentaal die het onderwerp reduceert tot de essentie zoals een Japanse kalligrafist dat doet in een penseelstreek. Geleidelijk aan verschoof zijn focus naar het menselijk lichaam en in het bijzonder het gezicht als onderwerp. Zijn gezichten en hoofden zijn krachtig, expressief en iconisch.

Het werk dat Benzoni maakt in glas is vaak omvangrijk en zwaar zodat het niet zelden voorkomt dat hij met drie meesterglasblazers samenwerkt aan een stuk om het gewicht ervan te kunnen dragen, vormen en manipuleren tot een glassculptuur in Murano kristal. Hierbij past hij kleuren toe zoals kobaltblauw en Ventiaans rood. Vaak ook verwerkt hij bladgoud in het kristal.

Het eiland Murano is al eeuwen bekend om de kwaliteit van zijn kristal. Het schijnt dat in vroeger tijden de glasblazers het eiland niet mochten verlaten uit angst dat ze het geheime procedé elders zouden verklappen. Ook de huidige meesterglasblazers van Murano houden een bijzondere traditie van kwaliteit hoog. Berzoni werkt met de Glasstudio Berengo die in de afgelopen decennia een bijzondere band opbouwde met meerdere kunstenaars van wereldfaam waaronder bijvoorbeeld Ai Wei Wei. Berengo heeft zich zelfs met groot succes volledig toegelegd op co-producties met kunstenaars met terugkerende presentaties op de Biënnale van Venetië en succesvolle wereldwijde exposities tot gevolg.

Benzoni exposeert wereldwijd in vooraanstaande instellingen waaronder Het Paleis (Den Haag), Mostly Glass Gallery (New York), Röhsska Museet (Göteborg) en Palazzo delle Prigioni Nuove (Venetië).

Bekijk werk van Luigi Benzoni ->