Wie is Marten Hendriks?

Marten Hendriks (Doetinchem, 1941) is een bekend graficus, schilder, performance artist, video kunstenaar en tekenaar die zijn opleiding volgde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem (1958-1963).

Aan de Arnhemse academie leerde Hendriks zijn echtgenote Elli Slegten (Wijhe, 1939) kennen. Met haar kreeg hij dochter Rosemin (1968) en zoon Lieven (1970), die ook allebei kunstenaar zijn geworden. Hendriks woont en werkt al jaren in de omgeving van Arnhem en de achterhoek. Tegenwoordig woont en werkt hij in Doesburg.

Vanaf midden jaren ’60 begon hij te exposeren bij bekende galeries. In 1972 kreeg hij zijn eerste grote tentoonstelling in het Gemeentemuseum Arnhem. In 1978 nam hij deel aan internationale exposities in Warschau en New York.

Van 1977 tot 2001 gaf hij les aan de academie in Arnhem in de richting vrije kunst waarbij zijn constante zoektocht naar vernieuwing een inspiratiebron is gebleken voor veel van zijn studenten. Hoewel Marten Hendriks zijn belangstelling voor tekenen en schilderen nooit kwijt is geraakt, heeft hij zich recenter vooral ontwikkeld tot een kunstenaar die met de nieuwste digitale media werkt met video en geluid maar vooral ook op grafisch gebied.

Hij legt daarbij een bijzondere interesse aan de dag voor architectonische vormen en structuren uitgevoerd als handzame print waarbij binnen en buiten in elkaar overvloeien of als monumentale toepassingen in de openbare ruimte.

Hendriks ziet zichzelf eerder als een ‘redacteur’ dan als een ‘auteur’ in de wijze waarop hij kunstwerken maakt of tentoonstellingen samenstelt. Het maakproces is belangrijk en ruimte voor toeval speelt ook een rol zoals bij werken waarop hij de zon afdrukken van voorwerpen heeft laten maken. Een werk moet wat Hendriks betreft een afleidend element bevatten dat eerst tot verwarring en dan tot reflectie leidt.

Werk van Hendriks is opgenomen in de collecties van o.a.: het Frans Halsmuseum, Haarlem, Centraal Museum, Utrecht, het Rijksmuseum Twenthe, Enschede, Museum voor Moderne Kunst, Arnhem, CODA, Apeldoorn en tal van private collecties. Over zijn werk zijn meerdere publicaties verschenen.In 2018 verzorgde het Boijmans van Beuningen Museum een overzichtstentoonstelling van 55 jaar van zijn werk onder de titel “Time Slip”

Bekijk werk van Marten Hendriks ->