Thomas van der Linden (ook wel: Thomas Anonymus)

Thomas van_der LindenThomas Josephus van der Linden (1952) bezocht de kunstacademies van Tilburg en Maastricht en de Filmacademie in Amsterdam. Hij is een veelgevraagd graficus en schilder die in pastelkrijt, gouache, olieverf en glas in lood werkt maar ook collages maakt bijvoorbeeld. Zijn werk kenmerkt zich door een associatieve stijl die op een open wijze objets trouvés en werk van anderen integreert en parafraseert zonder ze zich toe te eigenen. Zijn werk is o.a. te zien in het Groninger Museum, het Stedelijk, het Van Abbemuseum en het Noord-Brabants Museum, werd ook aangekocht voor grote bedrijfscollecties en verscheen in diverse publicaties.

Mateloosheid

Thomas van der Linden is een gulzig persoon. De eerste blik op zijn werk leert je dat al. Mateloosheid is zijn middle name. In zijn werken komen verschrikkelijk veel verschillende elementen voor – het vormt een zich steeds verder uitdijend heelal.

Ordening

Op het tweede gezicht zie je dat alles wel degelijk in een Grote Ordening is geplaatst, grote bewegingen die de onderdelen met zich meenemen. Hij kent een zekere fascinatie voor het Periodiek Systeem uit de scheikunde, een systeem dat de volledigheid van deze wereld en waarschijnlijk van alle werelden in zicht bergt.

Diezelfde volledigheid is eigenlijk een onderliggend streven bij Van der Linden.

Uitwerking

Hij is ook als mens een typische verzamelaar. Van der Linden kan bijvoorbeeld nooit iets weggooien. Alles kan de katalysator van een groot associatief proces zijn, van een stripfiguur tot een apart gevormde lampenkap.

Bijna in een trance wordt een keten van herinneringen en fantasieën gevormd, die zich in uiteenlopende vormentaal aan elkaar rijgen. Maar wel bijna altijd in een helder idioom, vormen afgebakend door klare lijnen en in kloeke kleuren.

Met dank voor de bijdrage van gastcurator Pieter Entrop