Ben Haggeman

Ben HaggemanBen Haggeman (1940) is een geziene Arnhemse kunstenaar die vooral bekend is geworden door zijn tekeningen en reliëfs met een sterke nadruk op verticale lijnen. Hij treft die lijnen bijvoorbeeld aan in gotische kathedralen en andere bouwwerken en vormt ze met een bijzondere techniek om tot geheel eigen composities.

Vorming

Ben komt uit een katholiek gezin waarin de vader werkte in de bouw en zijn moeder werkzaam was in de mode. Deze achtergrond bleek van doorslaggevende invloed op zijn latere werk.

Hij volgde een opleiding tot modeontwerper aan de Kunstacademie in Arnhem (huidige Artez) bij Elly Lamaker, gevolgd door een vrije teken- en schilderklas aan de Sommerakademie in Salzburg. Daarnaast volgde Ben een opleiding kostuumontwerpen en scenografie aan de Jan van Eijkacademie in Maastricht bij Nicolaas Wijnberg. Ook kreeg hij speciale anatomische tekenlesssen bij Jan Teulings.

Ben Haggeman werkte aanvankelijk in de modebranche en daarna als kostuum- en decorontwerper. Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw werkt Ben als vrij kunstenaar in Arnhem en geeft daarnaast workshops in portret- en figuurtekenen. Ben ontwikkelde zich vanuit invloeden uit zijn achtergrond in de de mode- en toneelwereld naar steeds vrijer werk.

Thematiek

Ben is bekend geworden met “zijn” gotische bouwwerken. De vormenrijkdom van de gotiek is zeer geschikt voor de complexiteit waarmee hij zijn werken componeert.

Creëren betekent voor Ben ook het vernietigen van bestaande structuren en daaruit iets nieuws maken. Hij neemt wel bestaande bouwwerken als voorbeeld, maar hij bouwt en vervormt zijn voorbeelden tot geheel eigen voorstellingen.

Zijn fascinatie voor architectuur komt ook terug in ander werk, bijvoorbeeld gebaseerd op bouwwerken uit natuurlijke materialen, zoals hout. Ook de natuur zelf deconstrueert Ben tot fantasielandschappen.

Daarnaast is Ben geïnteresseerd in religieus-mythologische onderwerpen, zoals verhalen uit Ovidius ”Metamorfosen”, de zeven hoofdzonden of “de begrafenis van de sardine” (een Zuid-Europees volksgebruik).

Ook maakt hij geometrisch werk. Ook in het geometrisch werk probeert Ben door middel van lijnen- en kleurenspel nieuwe beelden te creëren.

Techniek

Ben speelt met licht en gebruikt daarbij een geheel eigen techniek. Deze techniek, ook wel omschreven als “geschilderde tekeningen”, bestaat meestal uit het laag op laag aanbrengen van tekeningen, in een mengsel van inkt, acryl en olieverf. Doordat dit mengsel met veel water wordt opgebracht, krijgen de werken een aquarel-achtig effect.

Ben’s techniek kenmerkt zich verder door vouwen van papieren “reliëfs”. Het gaat hierbij om geschilderde tekeningen die gevouwen worden over een raamwerk. Hierdoor ontstaat een nieuw soort dynamiek en vooral ook diepte in de presentatie. Ben maakt daarnaast zeefdrukken en glasobjecten.

Exposities en opdrachten

Ben exposeert regelmatig in verschillende galeries in het land, onder andere in Arnhem, Velp, Zutphen, Amsterdam, Voorburg, Diepenheim, Zeist, Nijmegen, Rotterdam, Groningen en Middelburg.

In 2018 heeft Ben in opdracht van Nouryon Frankfurt (een voormalig onderdeel van Akzo Nobel) twee reliëftekeningen op zeer groot formaat gerealiseerd gebaseerd op het kantoorgebouw dat ontworpen is door de bekende architect Behrens. Bij deze opdracht hoorde ook een op het werk gebaseerde zeefdruk. Momenteel bieden wij een gelimiteerde editie van deze zeefdruk aan.