Fon Klement

Fon Klement

Fon KlementFon Klement (Amsterdam, 1930 – 2000) was een autodidact beeldend kunstenaar vooral bekend van zijn hoogdruk hardboardsnedes. Hij werkte ook als graficus, schilder, tekenaar, wandschilder, beeldhouwer. Zijn gelijknamige zoon was in de jaren zeventig een bekende musicus. Klement woonde en werkte in Amsterdam en Frankrijk en verbleef voor studie ook een tijd in Zweden.

Thematiek en stijl

Klement werkte aanvankelijk als figuratief schilder en houtsnijder. Vanaf 1960 produceerde hij gekleurde grafiek in hoogdruk hardboardsnede. Fon Klement vond inspiratie in de werken van Kirchner, Permeke, Chabot, Kruyder, Rouault en Beckman. In de jaren zeventig begon hij steeds abstracter te werken. Zijn abstractere werk in een sober palet bracht hem bekendheid bij een groter publiek. In de tachtiger jaren is Klement figuratiever gaan werken in uitbundigere kleuren. Bekend uit deze periode zijn vooral zijn afbeeldingen van bloemen in aquarels en schilderijen die hij vooral maakte in zijn Franse huisje.

Verenigingsleven

Fon Klement was lid van meerdere kunstenaarsverenigingen, waaronder het Haagse Pulchri Studio en Xylon, een internationale vereniging van houtsnijders, maar ook van Werking, de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’ en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK).

Erkenning

Het werk van Fon Klement was onderdeel van een grote expositie ‘Prints today in the USA’ waarin grafisch werk van Nederlandse kunstenaars jarenlang door de Verenigde Staten reisde. Een overzicht van zijn werk was in 1980 te zien in het Museum Van Bommel-Van Dam in Venlo. In 1990 werd ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag nieuwe werk van Klement tentoongesteld in het Singer Museum in Laren. In 1990 en 1993 ontving Klement twee maal de de publieksprijs op een Nederlandse grafiek biënnale. Eerst bij ‘Grafiek Nu’ in Laren en later bij de eerste internationale grafiek biënnale in Maastricht (zomer 1993). Het werk van Fon Klement is opgenomen in tal van publicaties vanf de jaren tachtig. In 1992 verscheen een bundel met zeven gedichten van Marion Bloem naast zeven prenten van Fon Klement onder de titel “Zwart/wit in en achter kleuren”.

Werk van Fon Klement bij Apunto

Ga naar de bovenkant