Frank Lodeizen

Frank Lodeizen

Frank LodeizenFrank Lodeizen (Amsterdam, 1931 – 2013) studeerde aan de Rietveld academie te Amsterdam en was werkzaam als graficus, schilder en beeldhouwer. Lodeizen had veel contact met de Vijftigers (Lucebert, Remco Campert etc.) en met Cobra en exposeerde veel, vooral in Amsterdam. Hij werd bekend bij een breder publiek met zijn etsen die hij o.a. maakte in samenwerking met bekende dichters en schrijvers zoals Hans Andreus en Simon Carmiggelt. Hans, de broer van Frank, was overigens ook een bekend dichter. Lucebert en later Paul Klee worden wel genoemd als belangrijke invloeden op zijn werk.

Frank Lodeizen was afkomstig uit een Joodse familie met vertakkingen naar bekende families zoals de Miranda. Een groot deel van zijn familie keerde niet terug uit de kampen. Tijdens de oorlog raakten ze ook betrokken bij het verzet.

Ook na de oorlog raakte Frank verzeild in allerlei avonturen. Behalve zijn betrokkenheid bij bekende dichters en kunstenaars, had hij bijvoorbeeld ook een stormachtig liefdesleven met vier huwelijken waaronder zijn eerste huwelijk met een Zweedse filmster met wie hij veel reisde. Uit zijn vierde huwelijk werd de bekende actrice en regisseuse Rifka geboren.

Het werk van Frank Lodeizen is opgenomen in diverse vooraanstaande collecties waaronder die van Museum Van Bommel Van Dam, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Schiedam en niet te vergeten: het Literatuurmuseum.

Ga naar de bovenkant