Julia Winter

Julia Winter

Julia WinterJulia Winter (Moskou, 1965) is een Russisch-Nederlandse kunstenares die sinds 1995 woont en werkt in Amsterdam. Zij is voornamelijk bekend als collagist. Julia volgde een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Moskou. Winter is haar artiestennaam. Eigenlijk heet ze Julia Krupenia. Ze besloot de naam Winter aan te nemen als verwijzing naar haar verblijf van twaalf jaar in de plaats Workuta in de poolcirkel. 

Het overkoepelende thema in Julia’s werk is de juxtapositie van tegengestelden zoals man-vrouw, schuld-onschuld, heden-verleden die zij in gelaagde poëtische werken omzet. Julia Winter maakt onder andere ‘dubbele portretten’ waarbij ze met een collage techniek twee gezichten laat samensmelten terwijl beide een van twee tegendelen vertegenwoordigt. In veel van haar werk gebruikt ze internationale kranten als drager. Ook beschildert Winter foto’s waarbij ze een combinatie van drippings en transparante lagen gebruikt, soms gecombineerd met tekst.

Julia Winter is een bekende verschijning in de Amsterdamse kunstscene en exposeert regelmatig in vooraanstaande galeries. Haar werk heeft internationale bekendheid en was onder andere onderdeel van exposities in The Museum of Russian Art, Minneapolis, Museum Van Bommel van Dam, Venlo, Museum Jan, Amstelveen, Museum Tsaritsyno, Moskou, Hermitage Museum, Amsterdam, Neuberger Museum of Art, New York, Moscow Biennale of contemporary art, Other Gallery, Shanghai, Tour & Taxis, Brussel, Lena & Roselli Gallery, Gent, Museum of Modern Art, Moskou, Galerie Ramakers, Den Haag, KunstRAI, Amsterdam, Art Fair, Zurich, Lena & Roselli Gallery, Parijs en vele anderen.

Ga naar de bovenkant