Atelier Yvonne de Ridder

We zijn op bezoek in het atelier van kunstenares Yvonne de Ridder om te kijken hoe zij haar prachtige levensgrote sculpturen van keramiek aan het maken is voor de serie “Ongemak”. Yvonne combineert een dappere onderwerpkeuze met een uniek procedé om haar beeldhouwwerken te vervaardigen.

Onderwerp keuze

Zij snijdt met de het thema “Ongemak” indirect namelijk de ongemakkelijke werkelijkheid aan dat velen van ons het ouder worden niet willen accepteren en wellicht een van de laatste taboes: de specifieke ongemakken die de ouder wordende vrouw ervaart tijdens het ingaan van de fase van de menopauze.

Vervaardigingsprocedé

Ook bij het vervaardigen van haar manshoge beelden gaat Yvonne moeilijke keuzes niet uit de weg. Om te beginnen geeft zij vorm aan haar grote vrouwelijke beelden in klei op een bijna monumentaal formaat. Nadat de sculpturen in de enorme oven in haar atelier zijn gebakken voorziet zij ze van een levensechte huidachtige textuur met meerdere lagen steeds doorzichtiger wordende verf: laag over laag. En vervolgens maakt zij de levensechtheid van die huid compleet met een afdeklaag van was.

Wandobjecten

Het resulterende kunstwerk is in bijna alle gevallen groot en relatief zwaar (enkele tientallen kilo’s). Hierdoor zou de toepasbaarheid in een gemiddeld interieur enigszins moeizaam kunnen worden. Ware het niet dat Yvonne haar sculpturen monteert op neutraal gekleurde panelen die een eenvoudige montage aan de muur mogelijk maken.

Meer over Yvonne

Lees meer over Yvonne en haar werk op haar profiel.

Uit de serie “Ongemak”

Bij Apunto Gallery zijn deze twee keramische wandobjecten van Yvonne de Ridder nu exclusief verkrijgbaar uit de serie “Ongemak”: