Retrospectief Ramón Gieling in EYE

Onder de noemer : “Ramón Gieling at work” toont EYE Filmmuseum van 3 t/m 23 december 2020 een selectie uit Gieling’s multidisciplinaire oeuvre van foto’s, schilderijen en 15 films. Dit ter gelegenheid van de premiere van zijn nieuwste film: “Sisyphus at work” en de verschijning van het boek “Wegens werkzaamheden geopend”. EYE besloot Gieling uit te nodigen een programma samen te stellen dat een diepere inkijk geeft in het werk van de multidisciplinaire kunstenaar. Naast de films en de boekpresentatie is er dan ook ruimte voor tal van sprekers die het werk en de werkwijze van Ramón bespreken. Dit alles omlijst door een muziekselectie van de kunstenaar. Op het scherm van zaal 1 van EYE is bovendien een overzicht (projectie) te zien van foto’s, tekeningen en schilderijen die Gieling in de loop van de tijd maakte. EYE biedt dus een programma dat een totaalbeeld geeft van Gieling dat verder gaat dan het beeld dat veel mensen wellicht hebben van de regisseur van de bekende film over Johan Cruijff “En un momento dado”.

De kunstenaar en zijn onderwerp

Ramón Gieling is naast regisseur ook schrijver, theatermaker en beeldend kunstenaar. Na afronding van de kunstacademie in Arnhem in de jaren zeventig, vond hij aanvankelijk zijn weg als schilder en maker van een tijdschrift. Pas in de tweede helft van de jaren ’80 vertaalde zijn artistieke nieuwsgierigheid naar het witte doek. Ook als filmmaker bleef hij de blik van een kunstenaar houden zodat zijn films iets tonen van het hogere, wellicht irrationele achter het sluier van de werkelijkheid. Dit is uit de onderwerpkeuze van zijn films eigenlijk al meteen duidelijk: “Duende” gaat bijvoorbeeld over de hoogste staat die een kunstenaar kan bereiken, “Erbarme dich” gaat over de Matthäus Passion, voor velen het summum van de beleving van klassieke muziek en in “En un momento dado” krijgen we een kijkje in de magie van Johan Cruijff, de grootste balkunstenaar die ons land voortbracht. Alledrie voorbeelden dus van kunst en performers die een piek bereiken leidend tot een ontlading van ontroering en bewogenheid bij de toeschouwer. Op dit moment werkt Ramón aan een nieuwe film over de fotograaf Paul Blanca. Ook dit werk zal aan bod komen in het programma van EYE.

Korte Impressie Programma EYE

Hoogtepunten Programma EYE

films ramon gieling eye

3 december 2020  – “Sisyphus at work” (2020) premiere van de nieuwste film van Ramón Gieling

3 december 2020  – Boekpresentatie “Wegens werkzaamheden geopend” Ramón Gieling

4 december 2020 16:30 – “Duende” (1986) met inleiding door en Q&A met Ramón Gieling o.l.v. Floortje Smit

6 december 2020 14:30 – “Erbarme dich – Matthäus Passion Stories” (2015) met live optredens door Meneka Senn, Boukje van Gelder, Tobias Borsboom

8 december 2020 20:15 – “Johan Cruijff – En un momento dado” (2004) met live flamenco-concert door Jeff Heijne

13 december 2020 16:00 – “De gevangenen van Buñuel” (2000) met nagesprek met Ramón Gieling o.l.v. Floortje Smit (Volkskrant)

15 december 2020 21:15 – “Welcome to Hadassah Hospital” (2004) met inleiding door en Q&A met Ramón Gieling o.l.v. Floortje Smit

18 december 2020 16:30 – “Leven met je ogen” (1997) met inleiding door en Q&A met Ramón Gieling o.l.v. Floortje Smit (Volkskrant)

21 december 2020 19:00 – “Ramon Gieling – Kort” (2015) Een aantal korte films van Ramon Gieling plus een impressie van zijn nieuwe film over fotograaf Paul Blanca.

Ramón Gieling bij Apunto

Parallel aan de evenementen bij EYE Filmmuseum, zet ook Apunto Ramón Gieling extra in de schijnwerper. Ramón heeft zelf een selectie gemaakt uit zijn schilderijen, tekeningen en foto’s die een mooi beeld geven van zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar in de loop der jaren. De werken zijn gedeeltelijk ook te zien in de projectie in zaal 1 van het EYE. Het betreft o.a. verassende bewerkte foto’s en foto’s met vooral kunstenaars, regisseurs en anderen uit de kunstscene als onderwerp zoals je ze nooit eerder zag; een selectie veelal surrealistische tekeningen, etsen en schilderijen; erotische prenten, zogenaamde Shunga’s; en een aantal gouaches dat hij maakte voor en tijdens werkzaamheden aan zijn nieuwste film: “Sisyphus at work”.

foto: Bob Bronshoff