Nieuw werk van Ramón Gieling

Vanaf vandaag is nieuw werk van Ramón Gieling te bewonderen in de galerie in de vorm van een aantal grote schilderijen bestaande uit meerdere panelen.

Twee van deze werken in acrylverf op doek in groot formaat gaan over helden van de schilder: Fernando Pessoa en Federico Garcia Lorca, de respectievelijk Portugese – en Spaanse dichters.

Het derde grote werk, getiteld ‘De mystiek verklaard’ lijkt in zijn intimiteit van met mysterieuze Spaanse teksten overdekte persoonlijke portretten een poging om bepaalde levensvragen te beantwoorden.

Ook is de vaste selectie kunstwerken uitgebreid met werken uit de serie ‘Saints’ en met een aantal bijzondere foto’s waarin mensen uit de persoonlijke kring van Ramón, waaronder bekende kunstenaars en mediapersoonlijkheden, op verrassende wijze geportretteerd zijn.

Twee nieuwe filmprojecten

Met de voor hem kenmerkende energie stort Ramón die ook vooral regisseur is zich de komende tijd op twee nieuwe filmprojecten.

Het eerste project, een meeslepend drama onder de werktitel ‘Aus Liebe’ zal draaien rondom het door de hoofdpersonen (met een mogelijke cast van: Jeroen Krabbé en Roeland Fernhout) als traumatisch ervaren verlies van Batavia en de Nederlandse koloniën, wat tijdens een dramatische nacht in een hotel aan de Nederlandse kust leidt tot een intense reeks gebeurtenissen.

Het tweede project dat naar verwachting op medewerking van de beroemde Spaanse regisseur Pedro Almodóvar mag rekenen draait om de wijk Chueca in Madrid, een gebied, enigszins vergelijkbaar met de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam maar dan veel groter, waarin de LHBTQI gemeenschap van Madrid in relatieve harmonie bestaat. Deze harmonie kent ook druk van buitenaf en is nooit vanzelfsprekend.

Het beloven indringende films te worden waarin twee werelden van binnenuit worden verkend die ieder hun eigen perspectieven en persoonlijke problemen kennen. Intense kijkervaringen gegarandeerd.

In de bioscopen vanaf september 2022

Ondertussen verschijnen de kortgeleden door Ramón afgeronde films ‘L’Amour/La Mort’ en ‘Deze film redt je leven Paul Blanca’ in de bioscoop via distributeur Cinemien. In ‘L’Amour/La Mort’ worden de geheimen van liefde, leven, en lijden tastbaar gemaakt; de labyrintische constellatie van bijzondere personages, aangrijpende liefdesgeschiedenissen, muziek en tot leven gebrachte schilderijen smeden deze film tot een hallucinerende reis. Met Dirk de Wachter, Erando González, Ivo van der Bilt, Mohamed el Bachiri en anderen.

Ook Ramón Gieling’s andere nieuwe film, ‘Deze film redt je leven, Paul Blanca’ is met dezelfde ongecensureerde passie gemaakt. Het is niet alleen de ontmoeting tussen de filmmaker en de controversiële fotograaf; het is vooral een film waarin leven, lijden en kunst steeds ingrijpender met elkaar versmelt raken, met de dood als slotakkoord. Paul Blanca
was de enige internationale ‘concurrent’ van fotograaf en icoon Robert Mapplethorpe. In de film wordt het ontroerende raadsel hoe vrouwenman Blanca werd omarmd door iconen uit de gay-wereld, ontrafeld door onder andere Hans van Maanen, Erwin Olaf, Hans Kemna, Rob Malasch en Henk van Dijk.

Bovendien zal in oktober en november Gieling’s film ‘Duende’, gebaseerd op een lezing van Federico Garcia Lorca elke dag te zien zijn in Museum Limburg in het kader van de tentoonstelling over Mystiek aldaar.