Jean-Michel Meurice
Jean-Michel Meurice (Lille, Frankrijk 1938) is cineast, schilder en graficus. Na zijn jeugd in Rijsel en Béthune doorliep hij de École des Beaux-Arts de Saint-Luc te Doornik. Hij is een van de mede-oprichters van televisiezender ARTE en woont en werkt in Parijs. Naast zijn schilderijen en grafiek die steeds meer worden gewaardeerd heeft hij dus ook een achtergrond in de journalistiek en het maken van documentaires.
Hij verdiepte zich in een bekendere documentaire onder andere in de werking van de financiële markten voorafgaand aan de crisis van 2008 maar de nadruk ligt bij zijn onderwerpkeuze veelal op kunst en cultuur. Al vroeg filmde hij kunstenaars in hun ateliers waaronder: Bram van Velde, Simon Hantaï, Pierre Soulages, Sonia Delaunay en Pierre Alechinsky. Aan het begin van zijn carrière werkte hij voor verschillende bekende Franse tijdschriften waaronder Le Nouvel Observateur. Van daaruit verbrede hij geleidelijk zijn werkveld naar televisie. Vanaf 1985 is Meurice betrokken bij de oprichting van cultuurzender La Sept, in 1991 wordt omgedoopt tot ARTE. Medeoprichters van de zender zijn Pierre Bourdieu, Michel Guy en Georges Duby.
In zijn eigen kunst richte hij zich aanvankelijk (jaren ’60 en ’70) op kleurrijk werk dat veelal bestaat uit banen van contrasterende kleuren en oppervlaktebehandelingen met krassen, spatten, sporen en strepen. In dit kader was hij ook mede-oprichter van de beweging Supports/Surface. Hij begint op dat moment ook te werken met ondergronden zoals douchegordijnen die hem voorzien van een ready made patroon. Vanaf de jaren tachtig richt hij zich meer op het toepassen van stencil-achtige patronen over landschappen heen. Die patronen vertegenwoordigen soms organische vormen zoals bladeren en bloemen. Ook gebruikt hij elementen van kunstwerken die hij fotografeert op reizen als basis voor patronen. Bij de totstandkoming van veel van de patronen laat hij zich soms sterk inspireren door de motieven uit het werk van Matisse.
“Ik denk altijd grondig na over mijn volgend schilderij alvorens ik eraan begin. Zoals een veldslag die je eerst vanuit de hoogte moet observeren om het verloop te organiseren alvorens je je blindelings in het strijdgewoel stort, met als enige vooruitzicht de vastberadenheid om er als overwinnaar, dat wil zeggen levend, uit te komen. Je kunt het ook een concentratieproces noemen (als we de metafoor doortrekken, concentratie van je strijdkrachten). Die strijdkrachten zijn kunstboeken en reproducties. En ook foto’s die ik tijdens mijn reizen neem van details van kunstwerken en die fungeren als schetsen omdat ze weer-geven wat me in die werken aanspreekt, omdat ze vragen oproepen of me op een idee brengen.”
Jean-Michel Meurice
Het werk van Meurice bevindt zich onder andere in toonaangevende collecties zoals die van het Musee d’art van Toulon en LAAC te Duinkerken maar ook in tal van institutionele en private collecties. Hij won meerdere prijzen met zijn werk.