Piet Warffemius

Piet WarffemiusPiet Warffemius (1956) is een Nederlands beeldend kunstenaar (schilder, beeldhouwer, graficus en keramist). Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, afdeling schilderen (1974-1979). Hij was onder andere een leerling van Aart Roos en Auke de Vries. Daarnaast volgde Warffemius vanaf 1988 een opleiding aan het Europees Keramisch Werkcentrum. Warffemius schildert veelal in acryl op doek, aquarelleert en maakt beelden in kortenstaal, brons en karton. Sinds 2005 is Warffemius lid van de Potsdamer Gruppe, een Duits – Nederlandse groep van bevriende kunstenaars. Lid zijn onder andere Hubertus von der Golz, Frank Michael Zeidler, Sjoerd Buisman en eerder ook Armando.

thematiek

De natuur is het hoofdthema in het werk van Warffemius met een sterke nadruk op bomen en planten. Vaak zijn ze sterk geabstraheerd leidend tot eenvoudig gestileerde bomen met krachtige stammen met enkele takken, bladen of knoppen.

Sinds 1980 is Warffemius veel gaan reizen wat zijn weerslag heeft gehad op zijn werk. Vooral de tribale kunst uit Afrika en Oceanië beïnvloedt zijn werk. Reizen die hij heeft gemaakt naar onder andere Egypte, Turkije, Kenia en Thailand, hebben zijn kunstwerken ook beïnvloed. Vooral de natuur van deze landen komt terug in zijn werk.

Vanaf eind jaren ‘90 wordt het werk van Warffemius steeds soberder en probeert hij met minimale middelen een maximaal effect te bereiken. Met name de sculpturen van Warffemius zijn gestileerd, stoer en robuust. Recentelijk heeft de kunstenaar ook enkele werken gemaakt die zich begeven tussen kunst en vormgeving. Zo heeft hij een sculptuur van een boom gemaakt dat dient als bank.

Sinds enkele jaren schildert Warffemius veel vrijer, transparanter en losser. Hij schildert in dunne transparante verf tere twijgjes, stengels en paddenstoelen.

Exposities, collecties en prijzen

Warffemius exposeert al jaren wereldwijd waaronder sinds enkele jaren veel in China. Naast solo-exposities betreft het veelal groepsexposities met de Potsdammer Gruppe. Het betreft exposities in musea, gerenommeerde galeries en internationale beurzen zoals: Teylermuseum, Haarlem, Kunst aan het Spaarne, Haarlem, Art Museum of College of Fine Arts, Shanghai University, Contemporary Art Fair, Basel, Gemeentemuseum Den Haag, PAN, Amsterdam, Galerie La Ferronnerie, Parijs, Kathmandu International Art Festival, Galerie Ramakers, Amsterdam, Art Amsterdam, Fabrik der Künste, Hamburg, Kunsthaus Potsdam, Gloriahalle, Düsseldorf, Museum Jan, Amstelveen, Kunstrai, Amsterdam, Siddhartha Art Gallery, Kathmandu, Art Rotterdam, Singer Museum, Laren, Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam en Kunsthaus Dortmund.

Zijn werk is te vinden in belangrijke collecties zoals die van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Rabobank, KPN, Nationale Nederlanden, Aegon, Nederlandse Spoorwegen, Albert Heijn, VNO NCW, ING Bank en ABN Amro.

Warffemius won o.a. de Jacob Hartog Prijs (1997) en de Godonprijs (1980). Over zijn werk zijn meerdere publicaties verschenen. Hij geeft colleges en gastcolleges aan de Kunst Academie van Hamburg, Fine Arts College of Shanghai University, China en het
Fine Art Department of Art College Inner Mongolia, Hohhot.

Bekijk werk van Piet Warffemius ->