Ton van Kesteren

Ton van KesterenTon van Kesteren (1942) is een veelgevraagd Nederlands kunstenaar. Hij volgde opleidingen aan de academie voor beeldende kunsten St. Joost in Breda en aan de academie V.S.V.U. te Bratislava.Ton woont en werkt in Hoorn in een oud schoolgebouw. Zijn werk is opgenomen in tal van collecties en hij exposeert in binnen- en buitenland.

Thematiek

Voor Ton van Kesteren is schilderen een doorlopend gevecht tussen orde en chaos, tussen balans en vervorming, tussen mooi en lelijk. De drang om te ontsnappen aan de eigen esthetiek is een belangrijke motor, het levert verrassend en bezield werk op. Het werk heeft geen symbolische betekenis en trekt geen diepzinnige conclusies, het kunstwerk staat op zich. De esthetische ervaring is van belang. Wanneer je naar zijn abstracte werk kijkt roept dit vragen op als: wat zie ik eigenlijk, wanneer ik kijk en wat voel ik? Zijn schilderijen verwijzen bijna altijd indirect naar de natuur. Vanuit de ervaring en herinnering ontstaat het schilderij zonder er rechtstreeks naar te verwijzen: de schilder treedt op als bemiddelaar naar de beschouwer.

“De werkelijke ervaring mag dan wel vervlogen zijn, de herinnering daaraan is gestold en verstild in verf. Is schilderij geworden.”

Exposities

Ton exposeert in binnen- en buitenland sinds 1974. Hij nam deel aan kunstbeurzen zoals: Art-Fair Den Haag, AFA Rosmalen en de KunstRai Amsterdam. Zijn werk is opgenomen in tal van collecties en publicaties.