De kunst van Dirk Celis in het wild tegenkomen

Je loopt op straat. Opeens sta je oog in oog met een kunstwerk van de bekende Vlaamse kunstenaar Dirk Celis. Je kunt het zomaar pakken. Je voelt je bijna schuldig maar wat blijkt? Het is de bedoeling van de kunstenaar dat jij dat werk stiekem mee naar huis neemt om het te koesteren.

Hou je van het werk van Dirk Celis en kom je wel eens in Antwerpen? Dan zou je wel eens gelukkig kunnen worden van de volgende insider tip: met enige regelmaat plaatst Dirk werk in de Antwerpse openbare ruimte voor de eerlijke vinder. In dit bericht gaan we je vertellen waar je een werk van Dirk zou kunnen verwachten en waarom hij dit doet. Je moet dus een beetje geluk hebben maar dan loop je ook een echte Dirk Celis tegen het lijf in het wild en dat is de bedoeling.

Chain Of Public Galleries

Vanaf 2021 is Dirk Celis namelijk bezig met zijn project “Chain of Public Galleries” waarin hij op geselecteerde publiek toegankelijk locaties werken plaatst in het Antwerpse. Dit zijn altijd dezelfde locaties maar het tijdstip kan variëren. Op deze wijze presenteert Dirk zijn werk aan een breder publiek terwijl er geleidelijk aan ook vaste bezoekers ontstaan die rond die plek al een bepaald verwachtingspatroon hebben ontwikkeld met betrekking tot Dirk’s werk zoals diverse passanten cq. fans hem vertelden.

De plekken zijn zo gekozen dat ze beschut zijn van weersinvloeden en bevinden zich in de buurt van bekende publieke gebouwen die associatief verbonden zijn met het werk. Werken met als onderwerp ‘I Cellisti’ plaatst Dirk bijvoorbeeld nabij de toegang tot het kunstencentrum De Singel in Antwerpen waarin ook de muziekacademie huist. Ideaal dus voor dit muzikale onderwerp. Het project kreeg de naam van Chain of Public Galleries (Of: CHPG). Dirk overweegt nog om er een vervolg aan te geven in andere steden.

 

Dirk Celis zelf over zijn Public Galleries project:

“Ik maak voor de ‘Chain Of public Galleries’ veelal werken op witte papieren warenhuiszakken. Daarmee geef ik aan dat ze onder weg zijn naar een nieuwe bestemming. De werken zijn speciaal voor dit traject bedacht: snel, met markeerstiften, bic en soms acrylverf.

De publieke galerieën betekenen voor mij een nieuwe aanzet om te kunnen communiceren via de openbare ruimte, met passanten die nooit in een gekende galerie langs komen en met een kleine schare van volgers.

De passanten nemen de werken gratis mee. Op sommige plekken laten zij ook kleine boodschappen achter voor mij waarin zij hun appreciatie laten blijken.”

Op welke locaties loop je ‘n echte Celis tegen het lijf ?

Vind jij het ook een spannend idee om een echte Celis tegen het lijf te lopen dan hebben wij de volgende suggesties voor je eigen Dirk Celis safari in Antwerpen (uiteraard geen garantie maar wel een kans op succes):

Locatie 1: internationaal kunstencentrum de singel, Desguinlei

Locatie 2: het Mediaplein, vroeger Kievitplein vlakbij Centraal Station

Locatie 3: Zurenborgstraat/Mercatorstraat(boog onder spoorweg)