Frank Shepard Fairey

Frank Shepard Fairey

Frank Shepard FaireyFrank Shepard Fairey (Charleston, VS, 1970) is een schilder en graficus die opgekomen is uit de skateboard scene van Amerika. Hij volgde een opleiding aan de Rhode Island School of Design (1988-1992).

Vanaf 1984 drukte Shepard Fairy zijn afbeeldingen op skateboards en T-Shirts. Dit zou uitmonden in de oprichting van het Skaters’ kledingmerk OBEY.

Als street artist, grafisch ontwerper en activist kwam Shepard Fairey voor het eerst nadrukkelijk in de picture met zijn “Andre the Giant Has a Posse” sticker campagne van 1989.

Hij kreeg wereldwijde bekendheid tijdens de presidentsverkiezingen van Amerika in 2008 door zijn “Hope” poster met de iconisch geworden afbeelding van Barack Obama. Eerdere versie van de poster toonden andere woorden waaronder “Change”, “Progress” en “Vote”. Maar de “Hope” Poster werd uiteindelijk een van de meest iconische politieke posters ooit.

In 2009 vond zijn eerste grote solo-tentoonstelling in een vooraanstaand museum plaats in het Museum off Contemporary Art in Boston onder de titel “Supply and Demand”.

In 2015 maakte Fairey zijn bekende “Marianne” poster naar aanleiding van de terroristische aanvallen in Parijs in die periode. Op de Rue Nationale nummer 186 in Parijs is het werk ook als mural te bewonderen (later zou deze door een protestgroep aangepast worden als protest tegen de overheid, waarop Fairey reageerde met een goedkeurend commentaar) en Emanuel Macron heeft een afdruk van de print die hij van Fairey cadeau kreeg in zijn kantoor in het Elysée opgehangen.

Het werk van Shepard Fairey is opgenomen in tal van vooraanstaande collecties en hangt ondermeer in het Smithsonian, het Museum of Modern Art, New York, de U.S. National Portrait Gallery, Washington en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Lees meer over Frank Shepard Fairey ->

Ga naar de bovenkant