Frank Shepard Fairey in het kort

Frank Shepard Fairey (Charleston, VS, 1970) is een schilder en graficus die opgekomen is uit de skateboard scene van Amerika. Hij volgde een opleiding aan de Rhode Island School of Design (1988-1992).

Vanaf 1984 drukte Shepard Fairy zijn afbeeldingen op skateboards en T-Shirts. Dit zou uitmonden in de oprichting van het Skaters’ kledingmerk OBEY.

Eerste successen

Als street artist, grafisch ontwerper en activist kwam Shepard Fairey voor het eerst nadrukkelijk in de picture met zijn “Andre the Giant Has a Posse” sticker campagne van 1989.

In 1995 ging de film “Andre the giant has a posse” (een samenwerking met filmmaker Helen Stickler) in première op het New York underground filmfestival en in 1997 was de film te zien op het bekende Sundance Film Festival, waarna het ook op vele andere festivals een groot succes werd.

Tussen 1997 en 2003 was Fairey werkzaam als medeoprichter van de high impact guerilla marketingdesign studio BLK/MRKT Inc.

Samen met zijn vrouw Amanda Fairey richtte hij in 2003 Studio Number One op en begon campagnes te maken voor ondermeer bekende popsterren zoals: The Smashing Pumpkins en de Black Eyed Peas.

Ook in 2003 nam hij deel aan een expo met diverse andere bekende street artists waaronder Banksy in Sydney.

In 2007 hield Fairey zijn eerste echt grote solo-tentoonstelling “E Pluribus Venom” in de Jonathan Levine Gallery in New York die uitgebreid besproken werd in The New york Times.

Bekendste werken

Hij kreeg wereldwijde bekendheid tijdens de presidentsverkiezingen van Amerika in 2008 door zijn “Hope” poster met de iconisch geworden afbeelding van Barack Obama. Eerdere versie van de poster toonden andere woorden waaronder “Change”, “Progress” en “Vote”. Maar de “Hope” Poster werd uiteindelijk een van de meest iconische politieke posters ooit.

In 2009 vond zijn eerste grote solo-tentoonstelling in een vooraanstaand museum plaats in het Museum off Contemporary Art in Boston onder de titel “Supply and Demand”.

In 2015 maakte Fairey zijn bekende “Marianne” poster naar aanleiding van de terroristische aanvallen in Parijs in die periode. Op de Rue Nationale nummer 186 in Parijs is het werk ook als mural te bewonderen (later zou deze door een protestgroep aangepast worden als protest tegen de overheid, waarop Fairey reageerde met een goedkeurend commentaar, een aangepaste mural en een tweede versie van de print).  Emanuel Macron heeft een afdruk van de print “Marianne” die hij van Fairey cadeau kreeg in zijn kantoor in het Elysée opgehangen.

Andere bekende series die Fairey maakte zijn onder andere:”Make Art Not War” en “We the people” die bedoeld zijn als anti-racistisch commentaar op de jaren waarin Trump president was.

Collecties en publicaties

Het Institute For Contemporary Art in Boston noemt Shepard Fairey dan ook een van de meest bekende en invloedrijke street artists.

Het werk van Shepard Fairey is opgenomen in tal van vooraanstaande collecties en hangt ondermeer in het Smithsonian, het Museum of Modern Art, New York, de U.S. National Portrait Gallery, Washington en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Over Fairey’s werk en de achterliggende op de fenomenologie van Heidegger en “the medium is the message” gedachtengang van Marshal McLuhan gebaseerde filosofie, zijn diverse publicaties geschreven.

Kritiek

Door de combinatie van activisme, commercieel werk voor grote bedrijven, het steunen van goede doelen en het toepassen guerilla marketingtechnieken voor al die uiteenlopende missies, soms met hergebruik van bestaand beeldmateriaal is het werk van Fairey ook wel aangevallen door critici en soms het onderwerp geweest van rechtszaken en beschuldigingen van plagiaat.

Bekijk werk van Shepard Fairey ->