Willem de Ridder

Willem de RidderWillem Cornelius de Ridder (Den Bosch, 1939) was een internationaal bekend Fluxus-kunstenaar, Provo, radiomaker, meesterverteller, tijdschriftenmaker en ‘spiegeloog’. Hij stond mede aan de basis van poptempels Paradiso en de Melkweg, bedacht het blad Hitweek en bracht de eerste (soms tamelijk bizarre) sexbladen van Europa uit. De Ridder studeerde een tijd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. In 1960 zei hij het schilderen vaarwel door een enorme papieren prop te maken van werk in zijn atelier en dit om te dopen tot “PK” (o.t.w. “Papieren Konstellatie”). De PK werd echter opgepakt door musea en kunstcritici en stond aan de basis van veel van De Ridder’s latere performances, acties en kunstwerken. De Ridder breidde dit uit naar PK-theater, “antifonische” PK-muziek, PK-mode, PK-sculpturen, PK-installaties, PK-environments, PK-architectuur en PK-filosofie. De bekendste PK is een reusachtige prop, die begeleid door een politie-escorte door de straten van Amsterdam reed. Overigens had de Ridder een bloedhekel aan het woord “kunst” dat volgens hem alles doodsloeg, neutraliseerde, in een veilig hokje wegborg.

De Ridder werd op een dag opgebeld door George Maciunas, de grondlegger van de beweging met de mededeling:”You are Fluxus.” Hij nam het voor kennisgeving aan. Vanaf dat moment was hij Fluxus. Fluxus, met kunstenaars als Joseph Beuys, Yoko Ono, John Cage en in Nederland Wim T. Schippers en Willem de Ridder, schudde de kunst­wereld begin jaren zestig op met performances en manifestaties, waarbij de grenzen tussen kunst en het dagelijks leven vervaagden.

Veel van wat hij deed had te maken met ontregeling en omdraaiing, zoals “Boe” terugroepen naar het publiek van zijn muziekmanifestaties, een interview met John Lennon in een gefantaseerde taal, of het op pad sturen van ca. 3.000 VPRO radio-luisteraars in het holst van de nacht, leidend tot opstoppingen bij Woudenberg waar de luisteraars roeibootjes kaapten om op de Ridder’s aanwijzingen Slot Loevestein te bereiken. Ook maakte hij het publiek vaak tot de uitvoerders en onderdeel van het “kunstwerk”.

Met Wim T. Schippers was hij oprichter van de Association for Scientific Research in New Methods of Recreation (AFSRINMOR International) onder andere leidend tot het beroemde uitgieten van een flesje Gazeuse in de Noordzee. Hij maakte samen met Wim T. Schippers dan ook furore met “feitkunst”: zij werkten niet met verf en linnen, maar maakten kunst door “het stellen van feiten”.

Hoewel hij niet in kunst geloofde had De Ridder ook een tijdje een galerie “Amstel 47” en is zijn werk o.a. te vinden in het MoMa New York. In 1983 werd hij geëerd met een ‘Willem de Ridder retrospektief’ in het Groninger museum.

Ga naar de bovenkant