Ramón Gieling

Ramon GielingRamón Maria Gieling (1954) is een bekende Nederlands filmregisseur en daarnaast ook schilder. In de jaren zeventig doorliep hij de Arnhemse kunstacademie. Tot 1987 exposeerde hij tekeningen, foto’s en schilderijen. Later legde hij zich vooral toe op film en documentaires. Een van zijn bekendste films is “En un momento dado” over Johan Cruijff’s tijd in Barcelona. Spanje is een belangrijk thema in veel van zijn werk.

Vorming

Ramón Gieling richte al ruim voor zijn academietijd in 1967 het tijdschrift ‘Wolfsmond’ op waarin hij dus al vroeg bezig met beeld en verhaal. Vier jaar later melde hij zich dan ook aan voor de Arnhemse kunstacademie. Op de academie bekwaamde hij zich in zowel de beeldende kunst als de film. Zijn loopbaan in het laatste kwam in 1979 van de grond met zijn eerste speelfilm ‘Vijand gevraagd’. Ondertussen bleef hij tekeningen, foto’s en schilderijen produceren en exposeren. Ook heeft Gieling uitstapjes gemaakt naar de rol van theatermaker.

Spaanse invloed

Zijn verwantschap met Spanje en de Spaanse ziel is van doorslaggevende invloed op veel van zijn werk. Deze laatste heeft hij vooral gevangen in zijn poëtische en gelaagde film ‘Duende’. De meest simpele vertaling hiervoor is ‘passie’ – een woord dat in het Nederlands nog amper bruikbaar is vanwege de gigantische inflatie waaraan het onderhevig is. Het is ook zoveel meer: duende is te vinden in de brute levenskracht van flamenco muziek en dans, maar ook het rauwe spel met de dood van de toreador.

De schrijver Federico García Lorca, door Gieling ook opgevoerd in zijn film, heeft erover gezegd:

“Het is een kracht, niet een werk, het is een strijd, niet een gedachte, het is niet de keel, duende klimt op vanuit de borstkas, het is niet een kwestie van kunnen, maar van waarheid, leven en bloed, maar vooral van de dood. Het is het besef van de beperktheid van de rede, de verwachting dat er elk moment een grote kreeft op je hoofd kan vallen.”

Bekende films

Ook in Gieling’s film ‘En un momento dado’ draait het om Spanje, in het bijzonder Catalonië. De titel is ontleend aan het creatieve Spaans van Johan Cruijff, die deze uitdrukking vaak in de mond nam als vertaling van ‘op een gegeven moment’. Het verhaal is bekend: de ondergeschoven positie ten opzichte van de arrogante hoofdstad Madrid, belichaamd in voetbalclub Real Madrid, en de glorieuze impact van Johan Cruijff op de ondermijning hiervan. Die een heel ‘volk’ nieuw elan en hoop verschafte.

‘De Tuin van de herinnering’ gaat over de terroristische aanslagen in Madrid van 11 maart 2004.

De film ‘Tramontana’ was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2009. Zijn film ‘Off mineur’ (1995) met Gijs Scholten van Aschat werd beloond met een Golden Gate Award.