Gianantonio Abate

Gianantonio AbateGianantonio Abate (1954) is een Italiaanse kunstenaar die voor het eerst furore maakte in de vroege jaren tachtig met de Nieuwe Futuristen. Hij heeft geëxposeerd in het Groninger Museum en vele internationale grote musea.

Groninger museum

In Nederland zou men Abate o.a. kunnen kennen van de groepstentoonstelling over het neofuturisme in het Groninger Museum “With the new futurist”, samengesteld door de zeer spraakmakende toenmalige museumdirecteur Frans Haks. Haks had er een groot talent voor om elke keer weer de juiste zenuw te raken om verwarring te zaaien in het artistieke polderlandschap.

Neofuturisme

Het Neofuturisme is een stroming rond de millenniumwisseling die overal in doorwerkte: kunst, design en architectuur. Grootser nog, er werden ideeën ontwikkeld over snelgroeiende moderne steden en hoe het leven er met voortschrijdende industrialisatie uit zou gaan zien.

Dit werd vooral optimistisch benaderd: met een zeker geloof in een betere toekomst, met name onder invloed van de voortschrijdende technologie. Technologie zou het leven steeds meer mogelijkheden gaan bieden en de mens bevrijden uit de slavernij van monotone arbeid. Bovendien zou de techniek leiden tot nieuwe esthetische principes en nieuwe vormen van hightech architectuur.

De naamgeving ‘neo’ zegt het al: het grijpt terug op het oorspronkelijke futurisme.

Futurisme

In 1909 verscheen op de voorpagina van Le Figaro een opmerkelijk Manifest. Dit stuk, getiteld ‘Oprichting en manifest van het futurisme’, was opgesteld door de Italiaanse dichter Filippo Tomasso Marinetti. Hij beoogde een schokgolf te laten gaan door alle culturele, maar ook sociale lagen van de samenleving.

Met hem stond er een groep van jonge kunstenaars op voor een ingrijpende vernieuwing, met als stuwende ingrediënten snelheid, kracht en beweging, geïnspireerd op hun fascinatie voor machines.

Thematiek

Bij Abate, eveneens Italiaan van geboorte, is in zijn energieke, dynamische beeldvocabulaire de (neo)futiristische origine herkenbaar aanwezig.

In zijn werk dringt, poëtisch verwerkt, de stedelijke, kunstmatige wereld door, de taal van de massamedia. Hij begint als een van de eersten plastics en gefabriceerde gebruiksvoorwerpen in zijn werk toe te passen. Daarnaast verlaatt hij steeds meer het platte vlak: de derde dimensie in een vorm van een gelaagde beeldopbouw gaat een belangrijke rol spelen.

Internationale faam

Abate heeft zijn land vertegenwoordigd in de prestigieuze Biënnale van Venetië, waar de deelnemende landen hun meest vooraanstaande kunstenaars voor afvaardigen en is overal in Europa gevraagd voor deelname aan tentoonstellingen en opname in collecties.

Met dank voor de bijdrage van gastcurator Pieter Entrop