Sierk Schröder

Sierk Schröder

Sierk SchröderSierk Carl Schröder (Ambon, 1926 – 2002) was een invloedrijk kunstenaar, aquarellist, (olieverf) schilder en tekenaar die veel werkte in pastelkrijt en pen. Schröder wordt wel genoemd als de schilder die een brug vormde tussen de traditie en de hedendaagse herwaardering van de figuratieve schilderkunst, waaronder ook de portretkunst.

Tegen de stroming in bleef hij namelijk vasthouden aan de traditie wat hem mede maakte tot een veel gevraagd portrettist van veel prominente Nederlanders. Zelf wilde hij graag meer vrij werk maken onder andere in de natuur. Maar zijn populariteit als portrettist van onder andere het koningshuis en prominenten uit het bedrijfsleven hielden hem soms af van dit vrijere werk. Dat verklaart mede de grote en alsmaar groeiende belangstelling voor zijn werk.

Sierk Schröder over zijn eigen werk

“Je moet trouw blijven aan jezelf, in de kooi van je eigen persoonlijkheid moet je zien dat je de top bereikt. Ik ben nooit een duimbreed afgeweken van wat ik vond dat ik moest doen.”

Opleiding

Van 1922 tot 1925 gaat Sierk naar de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. Naast de tekenlessen uitsluitend naar gipsmodellen, grijpt Sierk de gelegenheid aan om afzonderlijke lessen te volgen in modeltekenen bij Henk Meyer. Na zijn afstuderen vertrekt Sierk naar Parijs waar hij in het atelier van André Lhôte lessen volgt. Hier wordt hij ook geconfronteerd met modern Dadaïstisch werk dat hem niet kan bekoren. In plaats daarvan gaat hij liever naar het Louvre.

Erkenning

Sierk Schröder was docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en hoogleraar aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam. Hij was lid van ieder denkbaar kunstenaarsgenootschap. Zijn werk werd bekroond met een aantal belangrijke prijzen en hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sierk Schröder exposeerde onder andere in het Rijksmuseum, het Arnhems Gemeentemuseum, het Gemeentemuseum Den Haag, Singer Museum Laren, Stedelijk Museum Amsterdam en in Pulchri Studio maar ook in galeries en musea in Frankrijk, Engeland en Duitsland Er zijn diverse documentaires en publicaties gewijd aan zijn werk.

Werk van Sierk Schröder bij Apunto

Ga naar de bovenkant